Primariile, responsabile pentru cantitatile mici de DEEE-uri colectate

Primariile, in a caror responsabilitate intra colectarea deseurilor electrice si electronice de la populatie, nu colecteaza cat ar trebui. Campania Ministerului Mediului, Marea Debarasare, este o idee buna pentru mobilizarea primariilor, dar nu este pe cat de eficienta ar trebui sa fie. Aceasta este pozitia lui Liviu Popeneciu, presedintele asociatiei RoRec, asociatie nationala pentru reciclarea DEEE-urilor.

”Este incredibil ca autoritatea nationala, care are atata putere, nu reuseste sa colecteze decat cantitati foarte mici de deseuri electrice si electronice. Sunt ingrijorat ca reuseste sa mobilizeze cantitati atat de mici”, a declarat Popeneciu in cadrul unei intalniri cu presa organizata astazi de RoRec impreuna cu Asociatia Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania.

Problemele principale ale romanilor sunt infrastructura proasta de colectare, nu exista centre la nivel national pentru colectarea DEEE-urilor, dar si mentalitatea cetatenilor, care de multe ori nu stiu ca aparatura electrocasnica se poate recicla.

Un mecanism eficient, a mai aratat Liviu Popeneciu, este reprezentat de programele ”buy-back” oragnizate in magazine si in cadrul carora se poate beneficia de reduceri la aparatele noi pentru predarea unora vechi. In 2008 acest mecanism a avut rezultate bune, 40% din totalul echipamentelor colectate fiind obtinute astfel, sau aproximativ 3.000 de tone.

Foto: Green Report

 

spot_img

Ultimele știri