Comisia Europeană reduce prezența contaminanților cancerigeni în produsele alimentare

Comisia Europeană reduce prezența contaminanților cancerigeni în produsele alimentarea prin stabilirea unor noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare, potrivit  angajamentelor asumate în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea ce privește cadmiul, potrivit unui comunicat de presă.

Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.

Această măsură va spori siguranța alimentelor vândute și consumate în UE și va contribui la eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de cadmiu. În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea. Deciziile de astăzi sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și al consultărilor cu întreprinderile din sectorul alimentar.

Cadmiul este un metal greu toxic prezent în mediu, atât natural, cât și ca rezultat al activităților agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor o reprezintă alimentele. Întrucât și plumbul este un contaminant prezent în mod natural în mediu, hrana este principala sursă de expunere umană la plumb.

2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate în 2020 cu cancer și alte 1,3 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza acestuia, inclusiv peste 2.000 de tineri. Dacă nu vor fi luate măsuri decisive, cazurile de cancer urmează să crească cu 24% până în 2035, devenind astfel principala cauză de deces în UE.

Planul european de luptă împotriva cancerului va avea o finanțare de 4 miliarde euro, inclusiv 1,25 miliarde euro din viitorul program EU4Health.

spot_img

Ultimele știri