Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat vineri, la Alba Iulia, ca "presiunile facute asupra Guvernului" in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana "sunt extrem de mari".
Bogdan Olteanu a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca "ministrul Mediului si secretarii de stat de la Mediu sunt permanent amenintati cu plangeri penale de compania care doreste sa investeasca la Rosia Montana".
"Sunt permanent amenintati ca li se vor face procese in care li se vor cere bani. Probabil ca cei care au semnat licentele de explorare si exploatare, cei care au dat avize de mediu temporare trebuie si platiti si vor, probabil, sa ia bani de la Korody, de la Lucia Varga si de la ceilalti care blocheaza acest proiect, pentru ca proiectul asa cum a fost depus nu respecta regulile de protectia mediului" – a spus Bogdan Olteanu.
Presedintele Camerei Deputatilor a subliniat ca, "in fapt, in realitate", crede ca "acest proiect este blocat si asta se vede din faptul ca investitorii din SUA si Canada sunt demotivati, actiunile companiei la bursa au scazut semnificativ si aceasta arata ca investitorii nu mai cred in proiectul de la Rosia Montana".
Bogdan Olteanu si-a exprimat speranta ca, la finalul actualei legislaturi, sa poata spune ca "una din chestiunile care au fost rezolvate a fost impiedicarea proiectului Rosia Montanasi inlocuirea acestuia cu un proiect de dezvoltare durabila a zonei".
Liberalul considera ca interzicerea folosirii cianurii in minerit ar rezolva nu numai situatia de la Rosia Montana, dar si din alte zone miniere ale Romaniei, unde inca se mai folosesc cianuri.
Olteanu a precizat ca, in acest moment, proiectul de lege privind interzicerea folosirii de cianuri in minerit este la Camera Deputatilor. "Incercam sa facem partidele sa se tina de cuvant. Stim ca Partidul Democrat-Liberal sustine folosirea cianurilor in minerit si vor sustine Rosia Montana. E o istorie deja veche, are si cativa titulari aici – Radu Berceanu, Sulfina Barbu. Traian Basescu a venit chiar si in Alba Iulia si a spus ca sustine acest proiect" – a declarat Bogdan Olteanu.
El a adaugat ca "Partidul Social Democrat a declarat, prin toti liderii sai, ca este impotriva cianurilor in minerit, dar cand e vorba sa se voteze in Parlament, ridica mana altfel".
Olteanu a mai spus ca a cerut si organizatiilor nonguvernamentale si celor interesati de oprirea proiectul de la Rosia Montana sa faca lobby la PSD, "sa-i convinga sa-si tina angajamentul politic si sa voteze legea privitoare la interzicerea folosirii cianurilor in minerit".
Presedintele Camerei Deputatilor spera ca, in aceasta sesiune parlamentara, liberalii sa reuseasca sa convinga celelalte partide parlamentare sa voteze pentru aprobarea legii de interzicere a folosirii cianurii in minerit.
"Rosia Montana Gold Corporation" si-a anuntat, in decembrie 2007, planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana, proces suspendat in septembrie 2007. Compania a cheltuit pana in prezent pentru acest proiect minier peste 300 de milioane de dolari.
Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.