Produsele alimentare ar trebui sa dea detalii despre “amprenta de apa”

Produsele alimentare ar trebui sa fie inscriptionate pe eticheta cu detalii despre “amprenta de apa”, adica intreaga cantitate de apa care a fost consumata in procesul de fabricatie, recomanda doua grupuri de activisti in domeniul alimentatiei si sanatatii, potrivit The Guardian.

Grupurile Food Ethics Council si Sustain considera ca este nevoie de o mai mare transparent in ce priveste volumele de apa consummate in productie, despre care clientii nu stiu nimic.

Lipsa apei este o problema grava in multe zone ale lumii, iar cantitatea de apa folosita in productie este ult mai mare decat cea continuta de produse, arata raportul elaborat de cele doua grupuri. De exemplu, pentru producerea unei cani de cafea proaspata este nevoie de 140 de litri de apa, in timp ce pentru un kilogram de carne de vita sunt consumati 1.600 de litri de apa anual.

In general, culturile cu o valoare energetica mai mare, cum ar fi cele de zahar sau de legume, au nevoie de mai multa apa decat cerealele, in timp ce produsele din carne si lactatele presupun un consum si mai mare de apa.

“Gradul de constientizare in legatura cu diminuarea resurselor de apa este inca mic in randul publicului. In Marea Britanie, cetatenii sunt prea rar expusi efectelor acestei probleme si nu vad legatura intre obiceiurile lor de consum si deficitul de apa din alte state”, a declarat Tom MacMillan, unul dintre autorii studiului.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri