Peste o mie de tone de cauciucuri au ars duminica seara in satul Telechiu, comuna Tetchea, intr-un incendiu de proportii declansat la fabrica de reconversie a cauciucului ”Pyroinvest”. Nu s-au inregistrat victime umane, dar un fum gros creeaza probleme locuitorilor din zona, informeaza Agerpres.
Trei echipaje, incluzand circa 50 de pompieri cu 10 autospeciale, se straduiesc sa stinga focul care a cuprins mii de tone de cauciucuri. Detasamentele de pompieri venite de la Alesd si din Oradea nu au reusit pana la ora 22 decat sa localizeze si sa tina sub control flacarile, neexistand pericolul propagarii acestora. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Crisana, lt. Camelia Roca, nu se cunosc, deocamdata, cauzele incendiului.
Se presupune ca unul dintre furtunuri s-a supraincalzit, s-a spart si a imprastiat combustibil, mai multe cauciucuri luand foc. Exista si alte ipoteze. Se vorbeste ca focul ar fi izbucnit in urma unei explozii la una dintre conductele instalatiei de piroliza, care era fisurata, dar nu e exclus sa fi cazut un jet de ulei incins sub presiune care ar fi atins conducta respectiva. Angajatii au incercat sa stinga focul, dar, pentru ca nu au reusit, au chemat pompierii.
Doua autospeciale au sosit imediat la fata locului, dar, pentru ca nu a fost de ajuns, au mai fost chemate altele 8. Pompierii estimeaza ca pagubele materiale rezultate in urma incendiului se vor ridica la ordinul sutelor de mii de euro. In zilele urmatoare vor fi evaluate inclusiv pagubele ecologice, deoarece fumul s-a vazut de la zeci de kilometri departare. Un bilant provizoriu arata ca au ars peste 1.000 de tone de cauciuc, mai multe birouri ale fabricii au fost facute scrum, centrul de comanda, dar nu si reactorul. Unul dintre investitori, avocatul Petru Trif, a declarat ca este extrem de afectat de dezastru, fiind o investitie unica in Europa, care avea ca scop reconversia cauciucului, prin piroliza, in constituenti utilizabili si nepericulosi pentru mediu.
"Noi am investit cu gandul sa aparam mediul inconjurator, si nu sa provocam poluare prin arderea cauciucului. Suntem foarte coplesiti de acest dezastru si de implicatiile pe care le vom suferi, chiar daca am avut toate aprobarile de la mediu si celelalte forme legale pentru a ne desfasura activitatea", a precizat avocatul Trif. La fabrica din Telechiu, situata intre Oradea si Alesd, pe drumul E 60, se prelucrau zilnic 18 tone de cauciuc.
Intentia investitorilor de la Pyroinvest era sa se extinda si sa prelucreze 20.000 tone de cauciuc pe an, aici fiind aduse toate cauciucurile uzate din tara. Si probabil, si din alte tari, intr-un viitor prognozat. "Am putea curata Romania de cauciucuri", declara Petru Trif, unul dintre actionarii societatii in urma cu doua luni. In acel moment, actionarii de la Telechiu asteptau vizita unei delegatii germane, care isi manifestase interesul de a investi la Telechiu. Actionarii sustineau ca ar putea incalzi tot satul cu ajutorul combustibilului produs de ei.
Ideea care a prins viata la Telechiu apartine unui investitor ungar care a gasit sustinere in Bihor. ‘Ideea a fost brevetata si protejata in mai multe tari din Europa. Astfel ca Pyroinvest detine dreptul de exclusivitate pentru know-how-ul activitatii de procesare a deseurilor de cauciuc. Ceea ce facem noi de ani de zile la Telechiu, pe scara industriala, am citit ca a inceput sa faca un american in laborator. De altfel, firma in care este actionar Petru Trif a fost premiata de Camera de Comert si Industrie, in Topul Creativitatii. Cauciucul se descompune in natura in 400 de ani, astfel ca Pyroinvest era socotit un adevarat ‘sanitar’ din punct de vedere al protectiei mediului.