Text de Oana Neneciu
• In Polonia, principala modalitate de promovare a energiilor provenite din surse regenerabile este un sistem de cote obligatorii pentru producatori, combinat cu un sistem de comercializare a certificatelor de carbon. Legea Energiei ii obliga pe generatorii de electricitate si pe operatorii care furnizeaza electricitate pe teritoriul Poloniei sa atinga o cota de certificate verzi. Aceste certificate se transfera apoi la produca torii de electricitate din surse regenerabile.
• Principalii furnizori sunt obligati sa achizitioneze la un pret prestabilit si garantat toata electricitatea care provine din surse regenerabile de energie generata de producatorii certificat i, in zona lor de responsabilitate.
• Fondul National pentru protejarea Mediului si pentru Managementul Apei acorda imprumuturi cu dobanzi mici pentru proiectele sustenabile din punctul de vedere al protectiei mediului, inclusiv proiecte care presupun generarea electricitatii din surse regenerabile de energie.
• In Polonia, subventiile si imprumuturile sunt garantate de Fundatia EcoFund. Imprumuturile sunt disponibile numai pentru proiectele care contribuie in mod direct la protejarea mediului. In 2008, EcoFund a incetat acceptarea de noi proiecte deoarece programul se sfarseste in 2009.
• Generatorii de energie regenerabila sunt scutiti de taxa pe consumul de electricitate. Aceasta scutire este prevazuta si in noul act referitor la taxarea consumului, care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2009.
• EcoFund acorda subventii de cel putin 12.000 euro pe pro iect. Companiilor li se ramburseaza 30% din costurile eligibile ale proiectului, iar organizatiile autonome pot primi subventii de pana la 60% din costurile eligibile ale proiectelor.
• Polonia a contestat cota de emisii de CO2 stabilita de Comisia Europeana, insistand asupra faptului ca structura specifica a sectorului sau de productie de energie se bazeaza pe carbune. Polonia contesta, de asemenea, anul de referinta ales, motivul fiind ca 2005 a fost deosebit de cald si a permis, in consecinta, un consum de energie mai mic.
• In acest sens, oficialii polonezi au declarat ca doresc constituirea unei minoritati a statelor europene care sa blocheze co tele de emisii de dioxid de carbon acordate de Comisia Europeana. In opinia guvernului polonez, reducerea drastica a emisiilor de CO2 va afecta grav cresterea economica si dezvoltarea tarii si cauta aliati in special in randul noilor membri ai UE.
• Polonia a gazduit la sfarsitul anului 2008, la Poznan, Summitul ONU pe probleme climatice, unde s-au intalnit peste 10.700 de delegati din intreaga lume si care a avut ca scop negocierea premergatoare noului tratat climatic care va fi semnat la Copenhaga, anul acesta.