Norul de praf care a acoperit estul Australiei ar putea contine particule radioactive, potrivit unor grupuri de mediu, citate de BBC.
Ecologistii avertizeaza ca praful rosiatic ar putea contine urme de uraniu, dar oamenii de stiinta sustin ca nu exista motive de ingrijorare. Miercurea trecuta, orasele Sydney si Brisbane au fost afectate de cea mai mare furtuna de nisip din ultimii 70 de ani. Cantitatea enorma de praf a pus atunci probleme oamenilor care sufera de astm si celor cu boli de inima sau de plamani.
Cateva organizatii de mediu afirma ca sedimentele metalice ar putea ameninta sanatatea a milioane de australieni. David Bradbury, un regizor si activist cunoscut in Australia, sustine ca praful contine particule radioactive periculoase, purtate de vant din desertul din sudul tarii.
Reprezentantii minelor din regiunea in care s-a format furtuna afirma ca nivelul de praf este monitorizat in permanenta. Potrivit acestora, nu exista riscuri de sanatate. In plus, cercetatorul Barry Noller de la Universitatea din Queensland sustine ca multe dintre particulele metalice de la mine sunt prea grele pentru a fi purtate de vant pe distante lungi.
Ultimele ramasite ale norului de praf au ajuns deasupra orasului Queensland in weekend, iar expertii afirma ca ele vor ajunge in curand deasupra marii, unde se vor dispersa.
Foto: Boston News