Nava unei asociatii ecologiste s-a scufundat in Antarctica

Un vas foarte rapid folosit de ecologistii australieni pentru a urmari navele japoneze de pescuit balene a fost distrus in urma unei coliziuni cu pescarii in Antarctica, au declarat miercuri ecologistii, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Cei sase membri ai echipajului trimaranului Ady Gil au fost salvati nevatamati, potrivit unui comunicat al asociatiei de aparare a vietii marine Sea Shepherd.

"Se pare ca Ady Gil este pe cale de a se scufunda, iar sansele de recuperare sunt foarte mici", a adaugat organizatia care afirma ca atacul "neprovocat" al japonezilor a fost filmat. "(Nava) Shonan Maru nr. 2 s-a pus brusc in miscare si a intrat in coliziune deliberat cu Ady Gil, smulgand opt picioare (2,4 metri) din prora", potrivit comunicatului.

Echipajul trimaranului Ady Gil lansase anterior, in cursul zilei de miercuri, bombe urat mirositoare asupra navei japoneze de pescuit balene. "Balenierele japoneze au generat o escaladare violenta a conflictului", a declarat un responsabil cu desfasurarea campaniei realizate anual de asociatie, Paul Watson.

Distrugerea trimaranului Ady Gil reprezinta "o pierdere substantiala pentru organizatia noastra", a declara Watson, facand referire la o pierdere financiara de circa doua milioane de dolari. "Se inseala daca cred ca cele doua nave ramase se vor retrage din zona populata de balene din Oceanul austral", a adaugat Watson care este de asemenea capitanul principalei nave a asociatiei Sea Shepherd, Steve Irwin. "Purtam un adevarat razboi si nu intentionam sa cedam", a mentionat el.

Japonezii ii acuza pe ecologisti de comportament criminal

La randul lor, japonezii i-au acuzat pe militantii asociatiei Sea Shepherd (Pastorii marii) – cinci neozeelandezi si un olandez – ca au incercat sa opreasca elicea vasului acestora cu o coarda si au folosit un "indicator laser (de culoare) verde" impotriva echipajului.

"Extremismul celor din cadrul Sea Shepherd devine din ce in ce mai violent. Actiunile acestora nu sunt altceva decat un comportament criminal", a denuntat intr-un comunicat Institutul japonez de cercetare a cetaceelor.

Ady Gil, trimaranul realizat din carbon si kevlar ce poate atinge viteza de 93 de kilometri pe ora, a batut recent recordul mondial de inconjurare a globului. Ambarcatiunea trebuia sa fie folosita pentru a-i impiedica pe braconierii japonezi prin operatiuni de intimidare.

Sub pretextul efectuarii de cercetari stiintifice, Japonia incalca moratoriul international privind vanarea balenelor, in vigoare din 1986, generand nemultumirea Australiei si a Noii Zeelande.
 

spot_img

Ultimele știri