Afacerile ilegale facute de cei zece silvicultori au fost facute publice, ieri, in cadrul sedintei ordinare a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Vrancea (ATOP). Patru dintre acestia sint angajati ai Directiei Silvice Focsani, iar sase de la ocoale silvice private.
„10 ingineri silvici si padurari sint cercetati pentru folosirea ilegala a instrumentului de marcat silvic, fals intelectual, luare de mita sau abuz in serviciu. Avind in vedere aceste aspecte si in paralel cu monitorizarea acestui domeniu si in perioada urmatoare, in numele ATOP Vrancea, solicitam o mai mare implicare a tuturor institutiilor abilitate nu doar a unora. Iar acolo unde apar probleme de ordin uman, cei indreptatiti, respectiv sefii institutiilor in cauza, trebuie sa ia imediat masurile legale ce se impun pentru ca cei ce se fac vinovati de complicitate sau sint chiar ei insisi autorii unor infractiuni de ordin silvic sa suporte rigorile legii“, se arata in comunicatul de presa semnat de presedintele ATOP Vrancea, Stefan Buzarnescu.
In acelasi document se mai arata ca doar o legislatie competenta in domeniu va combate cu succes infractiunile care aduc „grave prejudicii padurilor judetului nostru si implicit intregii comunitati din Vrancea“. „Din pacate, in combaterea acestui fenomen, politistii vrinceni nu sint sustinuti de legislatie, intrucit in prezent, pina la intrarea in vigoare a legii care va sanctiona abaterile contraventionale, sint in situatia de a nu putea pedepsi unele nere-guli la regimul silvic“, se mai arata in comunicatul ATOP.
Seful Directiei Silvice Focsani, Gabriel Burghelea, a recunoscut ca exista silvicultori cercetati pentru folosirea ilegala a instrumentului de marcat silvic.
„Sase silvicultori din cadrul Directiei Silvice Focsani, angajati ai ocoalelor silvice din Gugesti si Adjud, sint cercetati pentru folosirea ilegala a ciocanului de marcat silvic. Sint mai multe criterii ce trebuie respectate atunci cind se marcheaza arbori pentru taiere, iar acesti silvicultori nu le-au respectat. Pe scurt, au marcat ce nu trebuia marcat“, a declarat Gabriel Burghelea. El a precizat ca cei patru se afla in concediu medical si din acest motiv nu s-a luat nici o masura disciplinara impotriva lor.
„Sanctiunile se stabilesc in cadrul Comisiei de disciplina. Deocamdata dosarele sint in cer-cetare, iar cei patru se afla in concediu medical si nu putem da nici o sanctiune in aceasta perioada. Ei risca desfacerea contractului de munca“, a mai aratat Gabriel Burghelea. Ceilalti silvicultori cercetati sint de la Ocoalele silvice Naruja si Tulnici, unde acuzatiile sint de luare de mita, abuz in serviciu si chiar evaziune fiscala.
„Colaborarea cu ITRSV Focsani este defectuoasa“
In acelasi comunicat de presa se mai arata ca nici colaborarea cu cei din ITRSV Focsani nu este tocmai buna, deoarece acestia refuza sa participe la actiunile organizate in teren de politie pe motiv ca nu sint anuntati „oficial si in scris“.
„Colaborarea cu ITRSV Focsani este defectuoasa intrucit pentru solicitarile de participare la actiuni in teren, reprezentantii acestei institutii doresc sa fie solicitati oficial, in scris, aspect care, in final, poate duce la deconspirarea actiunilor. De altfel, trebuie precizat si faptul ca in majoritatea cazurilor, persoanele controlate stiau deja ca vor fi verificate. O alta deficienta care a dus la ingreunarea cercetarilor penale, respectiv la identificarea autorilor, este aceea ca s-a ajuns in situatia ca adminis-trarea probelor sa fie aproape imposibila din cauza faptului ca de la momentul controlului si pina la sesizarea organelor de politie a trecut o perioada de mai multe luni“, se arata in comunicatul ATOP Vrancea.
In acelasi document se dau ca exemplu notele de constatare a infractiunilor intocmite de ITRSV Focsani in padurile ce apartin persoanelor fizice de pe raza comunelor Mera, Vinti-leasca si Cimpuri, cazuri in care probarea infractiunilor si identificarea autorilor a fost imposibila deoarece de la data controlului si pina la sesizarea poli-tiei au trecut mai multe luni. Presedintele ATOP mai sustine in acelasi comunicat ca repre-zentantii ITRSV Focsani au refuzat sa semneze procesul-ver-bal intocmit de politistii judiciari.
Directorul coordonator al ITRSV, Laurentiu Dumitrache, sustine ca politistii nu i-au solicitat efectuarea de controale comune. „De cind sint director al ITRSV nu am avut nici o solicitare din partea dinsilor (politistilor-n.r.). Am avut de la Garda de Mediu, de la Garda Financiara dar nu de la Politie. Poate au avut aceasta problema inainte de a fi eu in aceasta functie. Voi cere comandantului Politiei sa imi arate informarea si vom discuta punctual fiecare aspect. Totusi, ar fi fost normal sa fim si noi invitati la aceasta intilnire daca s-au discutat probleme de natura silvica“, a afirmat Laurentiu Dumitrache.
In primele sase luni ale anului, politistii vrinceni au organizat si efectuat 353 actiuni si 2.115 controale, aplicind 775 contraventii la Legea Nr.31/2000 si au dispus confiscarea cantitatii de 1.029 metri cubi material lemnos in valoare de 205.767 lei. Totodata, la IPJ Vrancea s-au inregistrat 465 infractiuni silvice sesizate, pentru 234 s-a inceput urmarirea penala, 151 fiind finalizate cu propunerea de trimitere in judecata a persoanelor cercetate.