Monitorul de Vrancea: Mii de vanatori straini vin in Romania, unde pot vana specii protejate

Strainii se inghesuie in tara noastra pentru o partida de vanatoare. Acestia cotizeaza anual la bugetul statului peste 100 de milioane de euro. Dar de ce aleg Romania? Pentru ca doar aici mai este permisa vanarea unor specii protejate, iar trofeele pot trece granita fara niciun fel de problema.

Anul trecut, peste 5.600 de straini au venit la vanatoare in Romania, mai putin cu aproape 1.000 fata de anul 2008. Sumele stranse la bugetul statului nu sunt de neglijat, depasind anual 100 de milioane de euro, sustin zia-ristii de la Evenimentul Zilei. Un sejur pentru un vanator strain incepe de la 1.000 de euro.

Taxa include doar cazarea si tariful de vanatoare, iar trofeele se platesc la bucata, in functie de valoarea lor. O noapte de cazare in cabanele si cantoanele de vanatoare ale Romsilva costa cam cat o camera la un hotel de trei stele, adica 80 de euro, dar include si trei mese pe zi. Strainii sunt multumiti si spun ca, oricum, in Romania taxele de vanatoare sunt mai mici. In plus, au ocazia sa vaneze specii protejate in tarile lor, cum ar fi ursii, si pot aduce trofeele acasa. Pretul cel mai mare este platit pentru trofee.

Cel mai apreciat de vanatorii straini este ursul carpatin, care costa intre 5.000 si 7.000 de euro. De altfel, primele zece trofee din ierarhia mondiala la blana de urs sunt din Romania. Un vanat valoros este si capra neagra, care este cotata la aproape 3.000 de euro. Un cerb impuscat este platit de vanatorii straini cu peste 1.000 de euro. Cu aceeasi suma se taxeaza si un cocos de munte.

spot_img

Ultimele știri