Livezi de maslini in Germania, rezultat al incalzirii globale

Productia uleiului de masline in Germania ar putea deveni curand o realitate, multumita schimbarilor climatice, relateaza Earth Times.

Un cuplu din Germania a inchiriat un teren agricol de 4.000 de hectare pe malurile deluroase ale raului Mosel din Puenderich, Rhineland-Palatinate, pe care a plantat 200 de maslini in martie 2009.

Cei doi se bazeaza pe incalzirea globala pentru a-si indeplini dorinta de a produce ulei din masline crescute chiar in Germania.

„Eu si sotia mea detinem deja o livada cu 400 de maslini in Turcia si in urma cu trei ani ne-a venit ideea de a cultiva si in Germania”, a explicat Bernd Schaefer.

„Ne angajam intr-o mare aventura pentru ca nimeni nu a mai incercat acest lucru pana acum. Daca nu reusim, toata munca noastra va fi in zadar, iar maslinii vor muri”, a spus sotia lui Schaefer, Ayse-Aktul, subliniind gradul mare de risc al proiectului lor.

Iernile foarte reci si inghetate din Germania ar putea distruge planul cuplului de a produce ulei de masline din livada de pe malul raului Mosel. Temperaturi prelungite situate sub 6 grade Celsius ar putea afecta pomii.

„Devine tot mai cald in Germania. Multi proprietari de podgorii obtin beneficii de pe urma acestor schimbari climatice si au inceput sa planteze tipuri de struguri care prosperau doar in Italia sau sudul Frantei”, a spus Bernd.

„Daca soiul de struguri Cabernet-Sauvignon a inceput brusc sa creasca in Kaiserstuhl, Baden, nu vad de ce nu putem incerca acelasi lucru si cu maslinele in Rhineland-Palatinate”, a mai spus Schaefer.

Profesorul Peter Braun de la Colegiul Geisenheim a analiat lucrurile la rece. „Este un proiect interesant, iar climatul din acea regiune este intr-adevar in schimbare”, a spus acesta. „Insa nu pot prezice cu certitudine daca maslinii vor supravietui in timpul iernii de-a lungul raului Mosel”, a adaugat expertul.

Cu toate ca nu sunt siguri de reusita proiectului lor, cei doi nemti ambitiosi planuiesc o a doua plantatie de maslini in satul Zell din regiunea Zeller.

Foto: thetasteglobe.com

spot_img

Ultimele știri