Liderii G20 suspenda subventiile pentru combustibilii fosili

Liderii G20 au ajuns la un acord in privinta eliminarii pe termen mediu a subventiilor pentru petrol si alti combustibili fosili, potrivit Reuters.

Guvernele din cateva tari G20, inclusiv China, Rusia si India, subventioneaza combustibili ca petrolul si carbunele pentru a pastra preturile mici in mod artificial. Eliminarea subventiilor ar reduce cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera cu pana la 10% pana in 2050.

“Subventiile ineficiente pentru combustibili fosili incurajeaza consumul risipitor, distorsioneaza pietele, impiedica investitiile in sursele de energie curata si submineaza eforturile de a trata schimbarile climatice”, se arata in declaratia oficiala a G20.

Liderii G20 le vor cere ministrilor de finante sa prezinte optiunile de finantare a programelor de mediu pentru tarile in curs de dezvoltare. Versiunea finala a comunicatului G20 va fi publicata la sfarsitul celei de-a doua zi a summitului. Documentul trebuie sa includa un program potrivit caruia vor fi eliminate subventiile.

Liderii G20, reuniti joi si vineri in Pittsburgh, anunta si ca isi vor intensifica eforturile de a ajunge la acord in privinta climei pana in decembrie la Copenhaga.

Merkel, nemutumita de stadiul negocierilor

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat, joi, nemultumita de pregatirile pentru conferinta Natiunilor Unite de la Copenhaga privind schimbarile de clima, dupa reuniunea de marti de la ONU, informeaza Mediafax.

"As dori sa spun ca la acest moment nu sunt multumita de pregatirile pentru Copenhaga" din decembrie, a declarat Merkel ziaristilor, inaintea plecarii la summitul G20 de la Pittsburgh.

"S-au facut progrese, mai ales din partea Chinei, Japoniei si la reuniunea de la ONU cu secretarul general Ban Ki-moon", a recunoscut ea, "insa trebuie sa spun ca, vazand ce mai trebuie realizat inaintea Copenhaga, nu pot sa fiu multumita".

Marti, o suta de sefi de state si guverne s-au reunit la ONU in incercarea de a da un nou elan negocierilor internationale cu privire la schimbarile de clima. Presedintele chinez, Hu Jintao, s-a angajat cu acea ocazie sa diminueze cresterea emisiilor de dioxid de carbon ale tarii sale in raport cu PIB-ul "intr-o maniera semnificativa" pana in 2020, fara a oferi cifre.

Foto: www.pittsburghg20.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri