Cea mai recenta editie a Listei Rosii Europene realizata de Comisia Europeana arata ca 9% dintre fluturi, 11% dintre carabusi si 14% dintre libelule sunt amenintate cu disparitia in Europa, informeaza un comunicat al CE. Unele specii sunt atat de periclitate incat risca disparitia globala si sunt incluse in Lista Rosie actualizata a Speciilor Periclitate a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
“Viitorul naturii este viitorul nostru – cand va esua si noi vom esua. Deci, atunci cand o Lista Rosie ca aceasta trage semnalul de alarma, semnificatia pentru ecosistemele noastre si pentru viitorul nostru sunt clare. Este un declin ingrijorator”, a declarat comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik.
Jane Smart, directorul Grupului pentru Conservarea Naturii din cadrul IUCN, a subliniat importanta speciilor mai putin “faimoase”. “Cand vorbesc despre speciile amenintate, oamenii tind sa se gandeasca la animalele mari, carismatice precum ursii panda sau tigrii, dar nu trebuie sa uitam speciile mici de pe planeta care sunt la fel de importante, si care, de asemenea, au nevoie de masuri de conservare. Fluturii, de exemplu, joaca un rol foarte important de polenizatori in ecosistemele in care traiesc”, a declarat aceasta.
Studiul publicat ieri arata ca aproximativ o treime (31%) din cei 435 de fluturi din Europa au populatii in scadere, iar 9% sunt deja amenintati cu disparitia. 142 de fluturi din Europa se gasesc doar pe vechiul continent, iar 22 dintre aceste specii endemice sunt amenintate la nivel global.
In premiera, IUCN a “numarat” si carabusii care depind de lemnul in continua scadere. O treime dintre cele 431 de specii sunt unice in Europa. Aproape 11% (46 de specii) sunt in pericol sa dispara din regiune, iar 7% (29 de specii) sunt amenintate cu disparitia la nivel global. Cea mai mare amenintare pe termen lung a acestor specii este pierderea habitatului din cauza taierii copacilor si scaderii numarului pomilor maturi.
In ce priveste libelulele, ele se gasesc in numar mare in sudul Frantei, la poalele Alpilor si in unele zone din Peninsula Balcanica. 14% din cele 130 de specii de libelule sunt amenintate, iar 5% sunt in pericol de disparitie la nivel global. Verile tot mai calde si mai uscate si drenarea pamanturilor umede care reprezinta habitatul acestora determina scaderea numarului de libelule.
Lista Rosie Europeana, realizata pe baza acelorasi criterii precum Lista Rosie globala realizata de IUCN, dar limitata la Europa, este o evaluare a starii de conservare a aproximativ 6.000 de specii din Europa. Raportul identifica specii care sunt amenintate cu disparitia la nivel regional.
Inventar al speciilor in Romania, abia in 2014
In prezent, in Romania nu exista niciun fel de inventar al speciilor de plante si animale. Silviu Megan, directorul Directiei Conservarea Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor pune lipsa inventarului speciilor din Romania pe faptul ca acesta ar trebui realizat intr-o perioada de cativa ani si ca Romania este membra noua a UE. Ministerul Mediului si Institutul de Biologie au depus o cerere pe POS de Mediu pentru finantarea unui sistem de monitiorizare a speciilor din Romania. Cu toate acestea, si mai mult timp va trece pana cand propunerea va fi evaluata, iar daca va fi acceptata, pana va fi pusa in practica.
„Proiectul urmeaza sa se deruleze pana in 2014. Pana in 2013, Romania trebuie sa aiba o raportare de acest gen si atunci vom sti un anumit inventar si o distributie a speciilor”, a afirmat, pentru Green Report, Silviu Megan.