Lectia de agro-mediu pentru fermierii din Maramures

Fermierii din Maramures au fost informati despre tot ceea ce inseamna agro-mediu in cadrul unui training organizat de WWF in zona Maramures.

20 de fermieri din regiune, interesati sa implementeze masurile de agro-mediu si sa contribuie la conservarea peisajelor rurale, au participat la traningul organizat la Ocna Sugatag.

Acestia au avut ocazia sa primeasca informatii utile de la reprezentanti ai Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Maramures, ai Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, dar si de la un reprezentant al Ministerului Agriculturii. Pe agenda trainingului s-au aflat prezentarea detaliata a pachetului de agro-mediu, dar si sesiuni practice si dezbateri pe tema masurilor.

Obiectivul trainingului a fost sprijinirea micilor fermieri, in vederea implementarii si respectarii criteriilor de management, conform masurilor de agro-mediu.

Instruirea fermierilor constituie o componenta a proiectului intitulat “Produsele din zonele agricole cu valoare naturala ridicata – liant intre oameni si natura”, initiat in noiembrie 2009 de catre WWF, in parteneriat cu Asociatia Producatorilor de Produse traditionale din Maramures si finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Proiectul se vrea a fi punctul de pornire pentru crearea mecanismelor socio-economice necesare mentinerii asa numite „zone agricole cu valoare naturala ridicata„. Aceste zone fac parte dintr-o abordare relativ recenta a Uniunii Europene a activitatilor de conservare a naturii, intitulata High Nature Value Farming (HNVF) sau Zone agricole cu valoare naturala ridicata.

Zonele agricole cu valoare naturala ridicata se disting prin sisteme agricole multi-functionale, care tin cont de bunastarea animalelor, de ciclurile naturale ale culturilor si de impactul asupra biodiversitatii terenurilor agricole.

De asemenea, produsele provenite din zonele agricole cu valoare naturala ridicata sunt obtinute prin metode traditionale, prin urmare au un aport nutritiv ridicat si sunt mai sanatoase decat produsele obtinute prin agricultura conventionala.

Foto: agroinfo.ro

spot_img

Ultimele știri