Gazeta de Sud: Graul de anul acesta, necorespunzator

Recolta de grau de anul acesta a fost serios afectata dupa seceta din iarna si primavara si dupa ploile din ultima luna. Astfel, este posibil ca producatorii sa nu poata vinde graul decat la pretul de produs furajer, adica mult mai ieftin decat cel pentru panificatie.

Purtatoarea de cuvant a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Olt, Maria Paval, a explicat ca ploile aproape zilnice din ultima luna au afectat calitatea recoltei de grau, determinand incoltirea boabelor din spice sau innegrirea acestora, iar seceta din cursul iernii si primaverii a avut efecte negative asupra culturilor de grau.

„Daca va fi depozitat si vandut in depozite, graul de anul acesta va fi preluat probabil in cea mai mare parte ca furajer, pentru ca nu are indicii de panificatie necesari“, a spus Paval.

Reprezentantii asociatiilor producatorilor agricoli din tara se plang ca anul acesta un kilogram de grau este mai ieftin decat un covrig de 50 de grame si, din cauza pretului mic al graului, ar putea renunta sa mai cultive suprafete mari cu cereale. In sudul tarii, unele silozuri preiau kilogramul de grau cu mai putin de 0,4 lei, in timp ce un covrig costa mai mult de 0,5 lei.

Mai putin de jumatate din suprafete, recoltate

In judetul Olt, recoltarea graului a inceput de trei saptamani, dar, din cauza ploilor, pana acum, numai 38 la suta din suprafata cultivata cu grau a fost recoltata, adica pe 55.350 de hectare. Cantitatea de grau recoltata pana in prezent este de 144.703 tone, productia medie la hectar fiind de 2.614 kilograme. Producatorii au dus cea mai mare cantitate de grau in depozite specializate.

Maria Paval a mentionat ca, si din punct de vedere cantitativ, productia de grau este slaba, fiind cu aproximativ 20 de procente mai mica decat se estima la inceputul sezonului de recoltare, dar si calitatea graului este o problema, fapt ce va determina vanzarea acestuia la preturi foarte mici.

Recoltare incheiata la rapita, orz si orzoaica

Recoltatul orzului, orzoaicei de toamna si rapitei s-a incheiat in judetul Olt, dar nici aici productia nu a fost buna, cantitatile medii obtinute la hectar fiind la rapita de 1.610 kilograme, la orzoaica de toamna, de 2.200 de kilograme, si la orz, de 2.623 de kilograme. Aceste cantitati medii la hectar sunt mai slabe cu cateva sute de kilograme fata de productia din alte judete din sudul tarii, cauza fiind seceta din prima parte a anului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri