Gandul: „Marele cutremur“: 7 pe Richter daca vine repede, 7,5 daca „intarzie”

Fiind un cutremur de mare adâncime, unda seismului va afecta mai putin Bucureștiul și mai mult partea de nord-est a României

„Ciclicitatea producerii unui cutremur de peste 6 grade este de 10 ani. S-a produs in 2004, iar următorul va fi in 2014”, spune directorul INFS

„Nu trebuie să ne ascundem după degete. In România se va produce un cutremur catastrofal, cu magnitudinea de peste 7 grade Richter”. Afirmatia apartine chiar directorului Institutului National de Fizică a Pământului, prof. Gheorghe Mărmureanu. Şeful INFP sustine insă că marele seism va fi unul de mare adâncime și nu va veni in viitorul foarte apropiat. „Vrancea nu este incă pregătită pentru marele cutremur. Jos, sistemul se incarcă foarte greu. Până la marele cutremur nu se va produce nici unul intermediar. Când spun intermediar, mă refer la un cutremur de mare adâncime. Cutremurele adânci se numesc intermediare, iar cele de suprafată, cele care se produc la o adâncime de 15-20 de kilometri, se numesc normale”, ne-a precizat profesorul Mărmureanu. Mai mult, acesta sustine că până in 2014, nu este posibil să se producă un seism cu magnitudinea de peste 6 grade pe Richter. „Ciclicitatea producerii unui cutremur de peste 6 grade este de 10 ani. S-a produs in 2004, iar următorul va fi in 2014. Un cutremur de până in 7 grade nu pune in pericol vietile oamenilor. Cutremurele catastrofale sunt incepând cu 7,1 grade pe Richter. Peste această magnitudine, Vrancea devine periculoasă”, ne-a mai precizat profesorul Mărmureanu.

Marele cutremur trece granita și va ajunge până la Moscova

Marele cutremur nu va avea o magnitudine mai mare de 7,5 grade pe scara Richter și se va simti până la Chișinău, Odessa și Moscova. Profesorul Mărmureanu sustine că unda seismului va merge pe directia nord-est, va afecta orașele Focșani, Bacău, Iași și mai putin Bucureștiul. „Este foarte important când se va produce seismul de mare adâncime pe care-l așteptăm. Dacă acesta se va produce mai repede, intr-un an, doi, magnitudinea cutremurului va fi de 7 grade. Dacă se va produce intr-un viitor mai indepărtat, atunci magnitudinea va fi mai mare, dar nu va depăși 7,5 grade pe scara Richter. La București, efectele cutremurului vor fi mai mici decât cele din 1977. Dacă in Vrancea va avea magnitudinea maximă de 7,5, atunci la București se va resimti in jur de 7 grade. Va fi un cutremur de mare adâncime, similar celui din 1802”.

In nord-estul Capitalei se va resimti mai puternic

Viitorul mare seism va fi resimtit mai puternic in partea de nord-est a Capitalei. Profesoul Mărmureanu explică: „In această parte, din cauza lacurilor, apa este incompresibilă, energia unui cutremur nu este consumată și transmite unda fără să o atenueze”. De altfel, șeful INFP ne-a mai precizat că se pregătește o hartă a Bucureștiului care se va colora in functie de efectele viitorului seism. Astfel incât, autoritătile să știe cu precizie unde să intervină cu prioritate. „In cadrul producerii unui seism de mare intensitate, autoritătile vor ști cu precizie care sunt zonele cele mai afectate și in care să intervină imediat. Cele care vor fi colorate in negru vor fi zonele in care s-au prăbușit imobile și au murit oameni”, a mai spus prof. Mărmureanu.

Pericol public, blocurile cu fatade din sticlă

Profesorul Mărmureanu spune că in timpul producerii unui sism de mare intensitate, la imobile pot apărea suprize. „Este posobil ca o parte din cele vechi să reziste, chiar din cele cu bulină, cum este la fel de posibil să se prăbușască blocurile noi, la care proprietarii au adus modificări la structura de rezistentă, au dărâmat pereti, stâlpi sau grinzi, ca să-și mărească suprafetele. Un adevărat pericol il reprezintă blocurile care au fatadele din sticlă. In timpul cutremurului, clădirea se inconvoaie și geamuruile se sparg. In cădere fiind posibil să omoare oameni. Sunt geamuri de 9 mm grosime, de aceea oamenii trebuie să plece din preajma lor”, a atas atentia profesorul Mărmureanu.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri