Doua noi minuni naturale in patrimoniul UNESCO

Marea Wadden din nordul Germaniei si muntii Dolomiti din nordul Italiei au fost adaugati pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, la recomandarea Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). In plus, Parcul Marin Tubbataha Reefs, aflat deja pe lista, a fost extins semnificativ.

Marea Wadden este una dintre cele mai importante regiuni pentru pasarile migratoare, ea putand gazdui pana la 6,1 milioane de pasari in acelasi timp. In medie, intre 10-12 pasari traverseaza zona in fiecare an.

„Mlastinile de coasta nu sunt intotdeauna cele mai bogate regiuni in termeni de fauna, dar nu este cazul Marii Wadden. Numarul de pesti, crustacee si pasari pe care sistemul le sustine este pur si simplu uimitor. Biodiversitatea la scara globala depinde de acest ecosistem special”, a explicat Pedro Rosabal de la programul pentru zone protejate al IUCN.

Muntii Dolomiti au o importanta geologica deosebita datorita formatiunilor de calcar, alcatuiesc unele dintre cele mai inalte ziduri de calcar din lume, unii ajungand pana la 1.500 de metri. Muntii ofera indicii si despre viata marina de acum 200 de milioane de ani.

Parcul Marin Tubbataha Reefs din Filipine, ce a fost adaugat pe lista UNESCO in 1993, a fost extins cu aceasta ocazie de la 33.000 la 97.000 de hectare. Recifele de aici adapostesc peste 350 de specii de corali si aproape 500 de specii de pesti, inclusiv balene, delfini, rechini si broaste testoase.

„Parcul Marin Tubbataha Reefs, compus din doi atoli si un recif, gazduieste un numar de specii pe cale de disparitie. Are o pozitie unica in mijlocul marii Sulu si este locul perfect pentru a observa raspunsul unui sistem natural de recife la impactul schimbarilor climatice”, a declarat Josephine Langley din partea IUCN.

Dupa un an de evaluari riguroase, IUCN, organism independent de consultanta al UNESCO, a prezentat rezultatele in cadrul unei reuniuni din Sevilia, Spania. Dupa noile adaugiri, lista a ajuns la 201 minuni naturale si mixte.

Foto: www.iucn.org/worldheritage

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri