Pana la sfarsitul acestei luni nu trebuie sa ne asteptam la temperaturi foarte „generoase“. Nu va fi nici rece, dar nici cald, astfel incat sa renuntam la pulovere si geci.
„Temperaturile maxime normale pentru zilele de aprilie se incadreaza intre 11grade C si 21 grade C, iar cele minime intre -1 grade C si 9 grade C, depinzand de situarea geografica a regiunii unde ele sunt inregistrate. De exemplu, regimul termic este, climatic, mai generos in sudul tarii si mult mai rece in depresiunile intramontane din centrul Romaniei. Exista diferente termice semnificative si pe etajele altitudinale, ceea ce inseamna mult mai rece pe crestele muntilor decat in zona de campie“, a declarat pentru „Curentul“ Roxana Bojariu, seful Sectiei Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.
In ceea ce priveste luna mai, temperaturile maxime, in mod obisnuit, se incadreaza intre 15 grade si 25 grade C, iar temperaturile minime intre 4 grade si 14 grade C. Atat in zilele care au mai ramas din luna aprilie, cat si pe parcursul lunii mai trebuie sa ne asteptam la precipitatii, uneori chiar foarte insemnate cantitativ.
„In privinta cantitatii normale de precipitatii, depinzand de regiune, se pot inregistra valori intre 28 de litri pe metru patrat si 65 de litri pe metru patrat in luna aprilie si intre 34 de litri pe metru patrat si 90 de litri pe metru patrat in luna mai“, a precizat Bojariu. In zilele de vara, temperaturile maxime normale se incadreaza intre 20 grade si 31 grade C, iar cele minime intre 7 grade si 19 grade. Cantitatile de precipitatii normale pentru lunile de vara sunt intre 30 l/m2 si 113 l/m2, depinzand de regiunea unde se inregistreaza.
„Climatic, in Romania, luna cea mai ploioasa a anului este iunie, definita de cele mai mari cantitati de precipitatii. Cea mai calduroasa luna a anului, conform normei climatice, este iulie. Toate aceste norme climatice au fost calculate pentru intervalul de referinta 1961-1990“, a spus Roxana Bojariu. An de an, insa, exista fluctuatii in plus sau minus fata de referintele climatice, datorate interactiunii complexe si continue intre atmosfera, ocean planetar, gheata marina, ghetarii continentali, sol, biosfera.
„Pentru regiunea Romaniei, proiectiile climatice viitoare, in conditiile schimbarii climei, sugereaza cresteri ale valorilor medii ale temperaturii in toate anotimpurile, dar mai accentuate vara si iarna. Aceleasi experimente numerice sugereaza o tendinta de reducere a precipitatiilor vara, in Romania“, a precizat Bojariu.