Romania Libera: Cat de usor este sa fii vegetarian

Doi tineri au decis sa nu mai manance carne, ci doar lactate, oua, fructe si legume, dupa ce au vazut un film. Filmul documentar „Pamantenii" i-a taiat Luizei pofta de a mai consuma carne. „Am vazut cum sunt tratate animalele, cum ajunge carnea pe masa noastra si mi-a fost foarte mila de ele", spune tanara de 29 de ani, care a renuntat la carne in urma cu mai bine de un an. Filmul l-a impresionat si pe Andrei, iubitul Luizei, care a decis imediat sa-i urmeze exemplul.

Acum, frigiderul lor este plin cu branzeturi, oua, salate si ciuperci. Specialistii in nutritie spun ca proteinele din bran-zeturi si oua le compenseaza pe cele din carne, dar nu recomanda excluderea din meniu a acestui produs co-piilor, adolescentilor, bar-batilor pana in 40 de ani si femeilor care nu au trecut de menopauza din cauza ca au nevoie de fier.

„Diseara vom manca fructe, un iaurt sau branza"

„Dimineata am baut suc de radacinoase, sfecla rosie, telina, patrunjel, morcov, am mancat doua mere si patru smochine. Andrei a luat doua felii de cozonac cu lapte. La pranz am mancat un covrig si vreau sa-mi mai fac o salata cu rosii, castraveti, ceapa, ou, branza, iar Andrei si-a luat la el clatite cu umplutura de ciuperci, branza, ceapa si marar. Diseara probabil ca vom manca fructe si un iaurt sau branza", descrie Luiza meniul zilei. Mesele lor sunt bogate in salate, sosuri, orez, paste, seminte, dovlecei, ciuperci si humus. Nici branzeturile nu lipsesc, iar iaurturile cu atat mai putin, pentru ca Luiza le prepara singura. Nucile si migdalele fac parte din meniul zilnic. „Fasole si linte mancam mai rar, cam de doua-trei ori la doua saptamani", spune Luiza.

Sarbatori cu drob din soia si ciuperci

Parintii Luizei si ai lui Andrei au inteles mai greu alegerea celor doi tineri. „Parintii nu intelegeau de ce nu mancam nici macar peste. Aveau teama ca, daca nu mancam carne, nu putem trai. In timp, s-au obisnuit cu noi. De Paste, ma-ma a facut un drob extraordinar din soia si ciuperci. I-a placut pana si tatalui meu, care este, de obicei, foarte pretentios", povesteste Luiza. Norocul lor este ca nici unul dintre ei nu e foarte pofticios din fire, asa ca nu cedeaza la primul miros de friptura.

„Pofta mai vine, din cand in cand, dar trece repede. Am cateva feluri preferate de mancare, dar in rest mananc aproape orice, nu sunt pre-tentios.
Dupa ceva timp, de cand am devenit vegetarian, am gustat o bucata de ceafa de porc si parca avea gust de gunoi", spune Andrei, care isi da seama ca organismul s-a obisnuit fara carne. Luiza se astepta ca Andrei sa se acomodeze mai greu cu noua dieta, mai ales ca parintii lui gateau numai cu carne.

„Cam in aceeasi perioada m-am lasat si de tutun. E mai greu sa nu fumezi decat sa nu mananci carne", spune Andrei.

Copiii si adolescentii au nevoie de carne

Regimurile ovo-lacto-vegetarian, ovo-vegetarian si lacto-vegetarian ofera or-ganismului suficiente proteine de origine animala. „Veganii au cel mai drastic regim. Ei nu consuma produse animale sau derivate, ci doar legume si fructe, motiv pentru care se expun riscurilor nutritionale, mai precis carentelor de vitamina B 12, esentiala pentru sistemul nervos si circulator, dar si pentru regenerarea celulelor rosii", atrage atentia Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. Acesta mai spune ca regimul fara carne nu le este recomandat copiilor, ado-lescentilor, femeilor care nu au depasit menopauza si barbatilor pana in 40 de ani, deoarece acestia au nevoie de fier cu cea mai mare biodisponibilitate.

„Nu pot sa spun ca am simtit o modificare in organism de cand am renuntat la carne, dar mi-a crescut compasiunea pentru animale. Stiu ca nu se face primavara cu o floare, dar poate ca, incet-incet, peste 100 de ani o sa se gandeasca mai multi oameni la celelalte vietati", spune Luiza.

Luiza alearga zilnic 30 de minute

Ultimele analize pe care si le-a facut Luiza au iesit bine, cu exceptia anemiei. „Cu anemia nu stateam bine nici inainte de a-mi schimba regimul. Trebuie sa consum mai multe legume rosii si sfecla", spune ea. Andrei nu si-a mai facut analizele de mult timp pentru ca nu-i place sa mearga la medic. Cei doi tineri fac multa miscare. Luiza alearga zilnic 30 de minute, iar Andrei alearga de trei ori pe saptamana si joaca fotbal. Amandoi merg mult pe jos, desi au masina. „Daca nu ai grija, exista riscul sa te ingrasi", mai spune Luiza, care, la inaltimea de 1,69 metri, cantareste 48 de kg.

spot_img

Ultimele știri