Curentul: Laszlo Borbely pune bariera in fata Gold Corporation

In ciuda actiunilor de lobby tot mai sustinute in ultima vreme, facute atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles de catre oameni influenti aflati pe statele de plata ale Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), precum europarlamentari romani ca Adina Valean, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a sustinut ieri foarte ferm ca proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana nu va continua atat timp cat reprezentantii acestei firme nu au toate avizele necesare demararii lucrarilor de exploatare a aurului. El a adaugat ca RMGC nu poate face nimic in zona din cauza faptului ca certificatul de urbanism este nul. Cu toate acestea, eurodeputatul Valean nu s-a dat in laturi si a continuat misiunea, probabil remunerata corespunzator, de a face lobby pentru RMGC, in cadrul unor emisiuni TV difuzate in prime-time.

Consoarta liderului penelist Crin Antonescu, europarlamentarul Adina Valean, a declarat ca exploatarile miniere de la Rosia Montana vor aduce beneficii importante statului roman si ca decizia vizavi de exploatarile din aceasta zona trebuie lasata la latitudinea politicienilor, si mai putin a expertilor.

„In momentul acesta, datorita faptului ca exista o decizie a instantei privind declararea certificatului de urbanism ca fiind nul, nu mergem mai departe. Punctul meu de vedere este foarte ferm in aceasta privinta“, a spus ieri Borbely, cu ocazia comemorarii a zece ani de la producerea accidentului cu cianuri de la Baia Mare.

Otrava angro

Circa 50 de tineri apartinand organizatiilor ecologice au manifestat ieri in fata Ministerului Mediului, scandand mesaje impotriva exploatarilor de la Rosia Montana. „Mesajul pe care vrem sa il transmitem este unul diluat, dar si concentrat, pentru Rosia Montana Gold Corporation. In spatele barajului, de 600 de hectare, ce se va construi la Rosia Montana, vor fi sute de tone de cianuri, el avand o capacitate de doua ori mai mare ca cel de la Lacul Vidraru.

Daca acest baraj o va lua la vale, Romania, aflandu-se intr-o zona seismica, toata biodiversitatea, inclusiv cea din Delta Dunarii, va fi distrusa“, a declarat ieri Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele asociatiei Eco-Civica, citat de portalul green-report.ro. In paralel, Laszlo Borbely a mai spus ca maine va organiza o intalnire pe tema proiectului Rosia Montana cu organizatiile neguvernamentale si intentioneaza sa faca si o deplasare in zona. „Avem obligatia sa protejam ecosistemul“, a completat ministrul mediului.

Precedent catastrofal

Ziarul „Curentul“ reaminteste ca, in urma cu 10 ani, la data de 31 ianurie 2000, digul iazului de decantare de la SC Aurul Baia Mare s-a fisurat, iar aproximativ 100.000 de metri cubi de ape incarcate cu cianura si metale grele au ajuns in mai multe rauri, dupa care in Dunare. Tragicul eveniment a fost denumit „al doilea Cernobil“ din cauza impactului devastator pe care acest episod l-a avut asupra mediului. Astfel, mii de tone de peste au murit in Romania si Ungaria, iar alte cateva mii de pasari si mamifere au murit dupa ce au mancat pestele otravit.

Conform portalului green-report.ro, care citeaza statistici oficiale, a fost nevoie de cinci ani pentru repopularea cu peste a raurilor afectate si de inca 10 ani pentru refacerea totala a florei si a faunei din zonele afectate. Compania Aurul, firma responsabila de acest dezastru, nu a fost nici macar amendata atunci, in schimb, statul roman are de platit circa 100 de milioane de dolari despagubiri Ungariei pentru daunele ecologice provocate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri