Cronica Romana: SUA ar putea accepta obiective cuantificate de reducere a emisiilor poluante

Statele Unite vor anunta obiective cuantificate si constrangatoare juridic de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) inca inainte de conferinta climatica de la Copenhaga de luna viitoare, sustine un inalt functionar de la Casa Alba, citat de canalul britanic de televiziune BBC.

Oficialul american a spus ca obiectivul american va fi relativ apropiat ca nivel de ceea ce se dezbate in Congresul american pe aceasta tema, respectiv 17-20% fata de nivelul din 2005 pana in 2020. Aceasta cifra a fost deja subiectul unui vot in Camera Reprezentantilor, insa in Senat chestiunea nu va intra pe ordinea de zi inainte de martie 2010.

Refuzul SUA de a-si asuma obiective cuantificate, pe motiv ca doresc angajamente similare si din partea marilor puteri economice in ascensiune, precum China si India, constituie unul dintre principalele obstacole pentru succesul Conferintei de la Copenhaga. Conform sursei BBC, presedintele Obama ar fi decis sa elimine aceasta piedica din calea negocierilor, anuntand acordul de principiu al Administratiei americane fara a mai astepta votul final al Congresului, care nu va surveni inainte de jumatatea anului viitor.

La Copenhaga este deja anuntata participarea a peste 60 de sefi de state si de guverne din intreaga lume, insa pana in prezent, presedintii SUA si Chinei, care sunt si principalii doi emitenti de GES nu se numara printre acestia. Totusi, Obama a abordat chestiunea emisiilor in discutiile pe care le-a avut recent si cu Hu Jintao si cu premierii Indiei, Manmohan Singh, si Japoniei, Yukio Hatoyama. Reactiile fata de aceste informatii au fost diferite, mergand de la dezamagire fata de nivelul mult mai mic al reducerilor americane fata de cele anuntate de UE si de Japonia, pana la satisfactie pentru schimbarea de principiu a pozitiei americane de pana acum.

Obiectivele anuntate ale UE sunt de 20% unilateral si de 30% daca si alte state dezvoltate accepta reduceri constrangatoare, iar ale Japoniei de 25% pana in anul 2020, insa fata de nivelul din 1990, stipulat si de Protocolul de la Kyoto, caruia trebuie sa i se gaseasca un inlocuitor dupa 2012 la Conferinta de la Copenhaga. Criticii lui Obama subliniaza faptul ca, dat fiind faptul ca intre 1990 si 2005 emisiile SUA au crescut cu 15%, reducerile americane sunt, in termeni de nivel 1990, mai mult decat modeste, de circa 2%.

Ecologistii americani sustin, insa, ca simpla modificare a pozitiei americane in sensul acceptarii ideii de reduceri constrangatoare, este un pas inainte, iar chestiunea nivelului ar putea fi rezolvata mai tarziu, in sensul majorarii lor. Comisarul european al Mediului, Stavros Dimas, a evocat imediat nivelul de 30% ca obiectiv al UE, ca raspuns favorabil fata de o eventuala astfel de concesie a SUA si ca mijloc de presiune asupra Chinei si Indiei pentru ca si aceste state sa accepte reduceri cuantificate.

spot_img

Ultimele știri