Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curentul: Un urias ocean acoperea o buna parte din emisfera nordica a lui Marte

O noua harta, mai detaliata, a lui Marte a indicat prezenta unor vai in jurul ecuatorului acesteia, care atesta existenta in trecut a unui climat umed, cu multe precipitatii, si a unui urias ocean in emisfera nordica a acestei planete, au anuntat cercetatorii americani, citati de AFP.

Aceasta harta, realizata de cercetatorii americani gratie unui nou program informatic, a relevat faptul ca ansamblul de vai din jurul ecuatorului lui Marte este de cel putin doua ori mai mare decat precedenta estimare a savantilor, bazata pe singura cartografiere a planetei Marte existenta pana recent.

„Toate indiciile obtinute, in urma analizei retelei de vai, cu ajutorul noii harti, evidentiaza scenariul unui climat special in trecutul «planetei rosii»“, a explicat Wei Luo, profesor de geografie la Universitatea North Illinois din Statele Unite, unul dintre autorii acestui studiu.

Alimentarea unei astfel de retele de rauri si de fluvii necesita cantitati importante de precipitatii si sustine ipoteza existentei unui ocean (pentru a le alimenta – n.r.) care ar fi acoperit cea mai mare parte a emisferei nordice, probabil chiar o treime din suprafata planetei, a precizat savantul american.
Reteaua de vai de pe Marte prezinta cateva asemanari cu cea de pe Terra, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa afirme ca Marte a fost mai calda si mai umeda in trecutul ei decat este in prezent.

Insa de la descoperirea acestor retele de vai martiene, in 1971, de catre sonda americana Mariner 9, expertii au dezbatut indelung originea lor, intrebandu-se daca vaile reprezinta rezultatul unei eroziuni produse de apele de suprafata – indiciu al unui climat umed, cu precipitatii – sau al unui lung proces de faramitare a scoartei martiene. Acest fenomen de faramitare poate sa se produca si in conditii reci si uscate.

Marile disproportii dintre densitatile retelelor de rauri martiene si cele terestre pledau in favoarea ipotezei eroziunii provocate de faramitarea scoartei, care putea sa explice formarea acestor vai pe Marte.

Dar noua harta a indicat o mai mica diferenta intre densitatile retelelor de vai de pe „planeta rosie“, demonstrand ca anumite regiuni martiene au densitati comparabile cu cele descoperite pe Terra. Acest studiu a fost publicat in cel mai recent numar al revistei „Journal of Geophysical Research“.

spot_img

Ultimele știri