Covasna: Inchiderea rampelor neecologice costa 700.000 de lei

Inchiderea rampelor neecologice de gunoi din mediul rural a costat in judetul Covasna peste 680.000 de lei, informeaza Agerpres.

Potrivit conducerii Comisariatul Judetean Covasna al Garzii Nationale de Mediu, cele 29 de primarii din mediul rural au finalizat la termen lucrarile de compactare si acoperire cu pamant a rampelor, respectiv uniformizarea terenului si acoperirea cu iarba insamantata a circa 34 de hectare.

Inchiderea spatiilor de depozitare a necesitat un efort financiar in valoare totala de 681.000 de lei, in fiecare dintre cele 45 de rampe fiind investiti circa 15.000 de lei. Din calculele facute de specialisti, in comunele si satele covasnene se aduna anual intre 17 si 20 de tone de gunoi menajer, reprezentand circa 19% din totalul deseurilor rezultate la nivel judetean.

Directorul adjunct al Garzii de Mediu Covasna, Dan Suciu, a declarat ca in momentul de fata gunoaiele sunt preluate in mod organizat de patru operatori de salubrizare autorizati, care le colecteaza si transporta la depozitele ramase in functiune in municipiile Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc. Suciu a mentionat ca alte trei depozite neconforme, aflate in orasele Covasna, Intorsura Buzaului si Baraolt, si-au sistat activitatea, si urmeaza ca, in perioada urmatoare, dupa finalizarea optiunii de finantare, sa demareze procedura de inchidere.

‘Acestea urmeaza sa fie inchise in urmatorii doi ani, metoda de inchidere presupunand lucrari complicate care implica sisteme de impermeabilizare a suprafetei superioare, sisteme de colectare/epurare a levigatului si sisteme de colectare a gazului de depozit’, a declarat Dan Suciu. Intentia autoritatilor covasnene este de a construi un depozit zonal care sa deserveasca intregul judet, al carui termen limita de finalizare este 2013.

Rampele de deseuri din mediul rural, verificate de Garda de Mediu Cluj

La Cluj, toate rampele de deseuri din mediul rural care trebuiau sa fie inchise si ecologizate pana la data de 16 iulie au fost verificate de echipe mixte formate din reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj, Garzii de Mediu si Consiliului Judetean, in perioada 1-31 august.

Potrivit conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj, din cele 79 de amplasamente, 77 sunt efectiv inchise si ecologizate. In doua amplasamente, depozitarea a fost sistata, dar nu s-a realizat inca ecologizarea acestora. Controlul din judetul Cluj a fost efectuat conform unei proceduri aprobate de Ministerul Mediului si Ministerul Administratiei si Internelor.

Foto: needled.wordpress.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri