Ierburile si mirodeniile obisnuite ar putea reprezenta o alternativa ecologica pentru pesticidele conventionale, avand la dispozitie un arsenal variat impotriva gandacilor.
Rozmarinul si cimbrul ar putea scapa fermierii de efectele toxice ale pesticidelor. Oamenii de stiinta americani au petrecut un deceniu examinand proprietatile insecticide ale rozmarinului, cimbrului, cuisoarelor si ale mentei, scrie „BBC News“, si au observat ca acestea pot preveni invazia insectelor care se infrupta din culturile agricole.
Uleiurile din aceste plante contin o gama larga de arme ce ar putea fi indreptate impotriva gandacilor pradatori: unele ii omoara pe loc, altele ii fac sa se retraga. Noile pesticide naturale ar urma sa reprezinte un amestec intre mici cantitati de substante din doua pana la patru ierburi diferite, diluate in apa.
Unele produse comerciale pe baza de mirodenii folosite in momentul de fata de fermieri au demonstrat deja ca pot sa protejeze recoltele de capsune, spanac si rosii organice in fata paduchilor de plante si a gazelor distructive.
Spre deosebire de pesticidele traditionale, „ierburile ucigase“ nu au nevoie de aprobare din partea institutiilor regulatoare si sunt deja disponibile. In plus, este putin probabil ca insectele sa dezvolte rezistenta in fata lor, iar plantele le ofera mult mai multa siguranta fermierilor, expusi pana acum intoxicarii cu pesticide.
Cu toate acestea, exista si minusuri. Din moment ce uleiurile esentiale extrase din aceste plante se evapora repede si se descompun la fel de rapid in lumina soarelui, fermierii vor trebui sa le foloseasca mai des decat in cazul pesticidelor traditionale. Efectul unora dintre ele dureaza doar cateva ore, in timp ce pesticidele actioneaza pe o perioada de mai multe zile si chiar luni.
Totodata, din moment ce sunt mai putin puternice decat pesticidele conventionale, insecticidele naturale vor trebui aplicate in concentratii mai mari, cercetatorii cautand acum modalitati de a le face mai rezistente si mai viguroase.