Vineri, 18 septembrie, Realitatea-Catavencu instaureaza, din nou, Cod Verde. Daca timp de doua luni s-a vorbit despre gunoaiele care raman dupa gratare, luna aceasta tema este colectarea selectiva.
Pe 18 septembrie, Realitatea-Catavencu, in colaborare cu organizatia MaiMultVerde, amplaseaza in fata Spitalului Coltea un cort Cod Verde, unde doritorii pot sa scrie o scrisoare primarului lor, cerandu-i sa instaleze containere pentru colectarea selectiva si in fata casei, nu numai pe marile bulevarde. Evenimentul este organizat in colaborare cu campania “Viata dupa colectare”.
Datele Ministerului Mediului arata ca intreaga populatie produce zilnic aproximativ 100.000 de tone de gunoaie de toate tipurile. O persoana din mediul urban genereaza 0,9 kg deseuri menajere pe zi, adica 328,5 kg deseuri menajere pe an. Dintre acestea, 14,6% reprezinta deseuri de ambalaje, ceea ce inseamna aproape 50 kg: 10,9 kg hartie, 24,1 kg plastic, 11,2 kg sticla, 4,4 kg metal. Toate aceste materiale pot fi reciclate.
In Romania se colecteaza selectiv 1% din totalul de deseuri produse. Acest procent ne plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana, inaintea Bulgariei, cu un indice de 0%. Prin negocierile cu Uniunea Europeana, Romania si-a asumat si o serie de tinte de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, in crestere continua pana in 2013.
Sondajele IMAS arata ca populatia din Romania este pregatita si suficient informata pentru a colecta selectiv deseurile, in masura in care infrastructura ii faciliteaza acest lucru. In locurile in care exista un proiect de un an vechime, populatia colecteaza selectiv in proportie de 50%. In alte tari se face colectare selectiva de 20-30 de ani, performantele fiind de 80-90%. Mai mult, o informatie pe care populatia in general o ignora este aceea ca primariile au obligatia legala de a oferi containere de colectare selectiva care sa deserveasca orice spatiu rezidential. Proiectul “Viata dupa colectare” aduce in prim-plan tocmai aceasta obligatie si pune la indemana celor interesati un instrument usor de accesat prin care sa-i poata solicita primarului satisfacerea acestui drept.
“Viata dupa colectare” este un proiect MaiMultVerde, realizat in colaborare cu Eco-Rom. Programul se va incheia la sfarsitul lunii septembrie. Pana acum, campania s-a desfasurat preponderent in mediul online, implicandu-se numeroase figuri publice din Romania, printre care: Andreea Marin Banica, Simona Tache, Cristian Mungiu, Attila Korodi, Gianina Corondan sau Malvina Cservenschi.
La finalul proiectului, in octombrie 2009, rezultatele vor fi centralizate intr-un document numit “Carta Verde a Voluntarilor de Mediu”, care va cuprinde numarul de vizitatori pe site-ul www.viatadupacolectare.ro, numarul de scrisori si e-mailuri trimise si numarul de semnatari ai petitiei online.