Condimentele, potentiale “pesticide naturale”

Dupa decenii de cercetari, un grup de oameni de stiinta anunta ca plantele comune si un numar de condimente pot indeplini functia de pesticide naturale, informeaza BBC.

Cercetatorii au studiat proprietatile rozmarinului, cimbrului, cuisoarelor si ale mentei si au descoperit ca ele se pot transforma in arme cheie impotriva insectelor din agricultura. Insecticidele prezentate la reuniunea Societatii americane pentru chimie din Washington DC sunt in general alcatuite din cantitati mici din doua, pana la patru, plante, diluate in apa.

Unele produse comerciale pe baza de condimente, folosite deja de fermieri, s-au dovedit eficiente in protejarea recoltelor organice de capsuni, spanac si rosii, ce pot fi afectate de afide si alti paraziti.

„Aceste produse extind arsenalul limitat al agricultorilor organici in lupta impotriva parazitilor. Ele sunt inca doar o mica parte a pietei de insecticide, dar sunt in crestere si castiga teritoriu”, a explicat cercetatorul Murray Isman de la Universitatea British Columbia, cel care a condus studiul.

Spre deosebire de insecticidele conventionale, cele pe baza de plante nu au nevoie de aprobari suplimentare pentru a putea fi folosite. In plus, este mai putin probabil ca insectele sa devina rezistente la substante si sunt mai sigure pentru fermieri.

Dezavantajele constau in faptul ca se evapora mai repede si se degradeaza mai usor in lumina soarelui. Din acest motiv insecticidele naturale trebuie aplicate mai frecvent si in concentratii mai mari. Unele dintre ele isi fac efectul doar pentru cateva ore, in timp ce substantele artificiale pot fi eficiente chiar si pentru cateva luni.

Cercetatorii cauta in prezent metode prin care sa prelungeasca termenul de valabilitate al insecticidelor.

Foto: thespiceco.com

spot_img

Ultimele știri