Curtea de Apel Bucuresti a suspendat, joi, avizul prin care CNVM a clasificat certificatele de emisii de gaze cu efect de sera drept valori mobiliare, astfel ca investitorii nu mai sunt obligati sa tranzactioneze aceste produse exlusiv pe piata de capital, informeaza Mediafax.
Avizul CNVM a fost contestat in instanta de KDF Energy, trader de certificate de emisii CO2, care a cerut, totodata, stabilirea modalitatii de taxare a tranzactiilor cu aceste titluri, considerate marfuri de ministerele Finantelor si cel al Economiei.
"Prin aceasta decizie se revine practic la situatia anterioara referitoare la schema de comercializare a acestor certificate, reglementata la nivel european prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului Europei 2003/CE si la tratamentul fiscal stabilit de Codul Fiscal si Ministerul Finantelor aplicabil tranzactiilor, blocat prin hotararea CNVM", se arata intr-un comunicat al firmei.
Contactat de Mediafax, vicepresedintele Comisiei Paul Miclaus a declarat ca autoritatea de reglementare in domeniul pietei de capital va face recurs la decizia Curtii de Apel.
"Se va depune recurs la aceasta decizie, insa trebuie sa vedem motivele invocate de instanta. Curtea s-a pronuntat, insa nu a fost redactata si decizia, astfel ca nu stim inca motivatia", a afirmat Miclaus.
CNVM a inregistrat in luna februarie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera drept valori mobiliare si a stabilit ca transferul acestora se va desfasura exclusiv prin brokeri autorizati. In aviz se preciza ca investitorii sunt obligati sa tranzactioneze certificatele CO2 in Romania numai prin intermediul bursei, insa poluatorii pot realiza transferurile in afara pietei de capital. Comisia a precizat, miercuri, ca prin clasificarea certificatelor drept valori mobiliare nu vor mai fi efectuate tranzactii cu certificate de catre intermediari nesupravegheati.
"Prin actiunea noastra de a ataca hotararea CNVM, am urmarit sa atragem atentia ca reglementarea pietei certificatelor pentru emisii de carbon trebuie sa tina cont de prevederile comunitare si de normele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, singura autoritate abilitata sa administreze registrul national al certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. De asemenea, am vrut sa atragem atentia asupra prejudiciului creat prin hotararea CNVM, prin care activitatea tuturor operatorilor de pe aceasta piata a fost blocata si sa incercam sa obtinem un consens institutional normativ la care sa ne putem raporta activitatea. Aceasta activitate face parte din strategia Uniunii Europene de Energie si schimbari climatice pe care Romania o aplica in context european", se mentioneaza in comunicatul KDF Energy.
Reprezentantii KDF Energy spun ca legislatia europeana si interna nu restrictioneaza in niciun fel comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.
"Decizia Curtii de Apel reprezinta un prim pas pentru clarificarea cadrului legal in care certificatele pentru emisii de carbon pot fi tranzactionate, ceea ce produce efecte benefice asupra pietei. Avand in vedere scopul certificatelor la nivel european, acela de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera pe termen lung si de a stimula implementarea si utilizarea tehnologiilor energetice ecologice, sustinem in continuare ca reglementarea pietei trebuie sa urmeze legislatia europeana, obligatorie pentru statele membre, precum si legislatia interna si recomandarile si normele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului", se mai spune in comunicatul KDF Energy.
Certificatele de emisii de dioxid de carbon sunt tranzactionate ca activ suport din luna decembrie a anului trecut la bursa de la Sibiu, prin intermediul contractelor futures cu scadenta la o zi si livrare fizica in ziua urmatoare. Consiliul de Administratie al BVB a aprobat joi tranzactionarea acestor certificate si la Bucuresti.
Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita. Pentru perioada 2008 – 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasa valoare, plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual, adica 3,6%.