Campanie de monitorizare a apelor din bazinul Somes-Tisa

Directia Apelor Somes-Tisa (DAST) va monitoriza, in urmatorii cinci ani, sapte zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. Demersul se realizeaza in cadrul proiectului "Controlul integrat al poluarii cu nutrienti", initiat de Ministerul Mediului, informeaza Agerpres.

Purtatorul de cuvant al DAST, Cristina Vadan, a declarat, miercuri, ca monitorizarea cursurilor de apa care compun bazinul hidrografic Somes-Tisa face parte dintr-un proiect finantat de UE pentru mentinerea curata a apelor curgatoare. Poluarea apelor cu nitrati este cauzata de practicile agricole necorespunzatoare si apele reziduale neepurate.

Cei mai cunoscuti nutrienti sunt: azotatii, azotitii, amoniul si fosfatii, substante care sunt frecvent intalnite in gunoiul de grajd, dar si in apele menajere (detergentii). Proiectul va fi implementat la nivelul intregii tari, in perioada 2009 – 2013, si are o valoare de aproximativ 61.000.000 de euro. Acesta vizeaza trei componente: investitii in comunele din zonele vulnerabile, consolidare institutionala si campanie de informare publica.

"Reducerea poluarii cu nutrienti reprezinta o conditie esentiala pentru imbunatatirea conditiilor de viata si pentru mentinerea starii de sanatate a populatiei. De asemenea, rezultatele pozitive din acest domeniu vor contribui la atingerea starii bune a apei, deziderat propus prin Directiva Cadru pentru Apa, avand ca termen anul 2015", a declarat Mircea Itu, directorul DAST.

Nutrientii ajunsi in organismul uman pot crea grave probleme de sanatate. Spre exemplu, prezenta in cantitati peste limitele admise a azotitilor si a azotatilor in apa de baut conduce la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea este deosebit de periculoasa, indeosebi pentru nou-nascuti.

De asemenea, nutrientii favorizeaza dezvoltarea in exces a algelor. Acestea consuma oxigenul din apa, iar reactiile enzimatice specifice fenomenului elibereaza produsi toxici, situatie ce poate afecta semnificativ biodiversitatea acvatica. In spatiul hidrografic Somes-Tisa vor fi monitorizate localitatile: Bontida – judetul Cluj, Crucisor – judetul Satu Mare, Ilva Mica – judetul Bistrita-Nasaud, Seini, Remetea Chioarului, Farcasa, Vadu Izei – judetul Maramures.

Foto: www.mesagerul.ro

spot_img

Ultimele știri