Lacul Sarat din statiunea braileana cu acelasi nume a secat pe 90% din suprafata, motiv pentru care presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a luat masura alimentarii lui cu apa din canalele de irigatii, potrivit Agerpres.
Presedintele CJ Braila a declarat ca nu putea asista la secarea completa a acestui obiectiv turistic atat de important pentru economia judetului, chiar daca unii braileni acuza faptul ca aceasta masura poate afecta calitatea terapeutica a namolului.
"S-a mai procedat asa si in alti ani secetosi. Namolul nu isi pierde din calitate. Dimpotriva, daca nu bagam apa, salinitatea ajungea la cote prea ridicate", a precizat Stancu. Reprezentantul local al Agentiei pentru Resurse Minerale – singura care se poate pronunta in acest caz -, Dumitru Balan, a sustinut ca revine din concediu saptamana viitoare si va declansa o ancheta. Lacul Sarat a secat anul acesta pe 90% din suprafata, iar concentratia de sare ramasa in apa este atat de mare incat cristalele saline au devenit grunjoase si le provoaca iritatii turistilor.
Daca in anii anteriori, turistii veniti pentru a-si face tratamentul cu namol sapropelic puteau cobori in lac direct de pe plaja, acum, ca sa ajunga la apa, in zona neamenajata, trebuie sa parcurga aproximativ 15 metri pe namolul uscat, ramas in urma retragerii lacului. Oamenii sustin ca sarea grunjoasa din namol le zgarie pielea, iar despre baie nici nu poate fi vorba pentru ca apa are doar o jumatate de metru, in conditiile in care, in urma cu ani de zile, era de peste doi metri.
Lacul Sarat, situat pe raza comunei brailene Chiscani, are o adancime de 1,5 m si 1,72 km patrati, din care, in prezent, numai 20% mai este luciu de apa, restul suprafetei transformandu-se in fasii intinse de uscat, acoperite de cruste de sare. Potrivit administratorului bazei de tratament si al plajei amenajate din statiunea Lacu Sarat, Ion Tanase, lacul care contine importante rezerve de namol sapropelic si apa minerala hipertonica nu a mai cunoscut un asemenea fenomen din 1987.
Proprietatile curative ale lacului se pastreaza si pe timpul secetei, deoarece, pe portiunile de unde se retrage apa sarea formeaza o crusta care protejeaza stratul de namol. Chiar daca nivelul lacului este in scadere, turistii continua sa vina la Lacu Sarat, statiunea care are o capacitate de 250 locuri si este deschisa indiferent de anotimp, oferind facilitati pentru bai calde in ape minerale, aplicari de namol cald si rece, hidroterapie si kinetoterapie.
Datorita continutului ridicat de iod, rezultat in urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, namolul amelioreaza afectiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toata tara vin aici la tratament. Lacul contine importante rezerve de namol sapropelic si de apa minerala hipertonica, cu compusi ai sulfului, clorului, magneziului si bromului, cu mineralizare de 70-84 g/litru.
Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), bolile ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica), dermatologice (psoriasis, ichthyosis, dermatita keratotic, neurodermatite), bolile endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomelita), stari post-traumatice (dupa operatii pe muschi, tendoane si articulatii, dupa luxatii si fracturi), afectiuni respiratorii (bronsite cronice, traheolaringite, laringite).