Paștele este o sărbătoare despre curățenie, revenire la viață și înnoire, așa că petrece-l în moduri cât mai naturale posibil. Îți dăm mai jos 10 idei prin care să-ți arăți respectul față de mediu.
Vopsește ouăle natural
Oul simbolizează nașterea, începutul, reînvierea, iar cele colorate în culori vii semnifică primăvara și vigoarea vieții. Însă, în momentul în care le vopsim pentru masa de Paște, acestea pot deveni foarte periculoase. Asociația PRO Consumatori a analizat 17 sortimente de vopsea de ouă din comerț, în care au fost identificați 32 de aditivi alimentari. Coloranții alimentari pot ajunge în organismele consumatorilor pentru că pot penetra cu ușurință coaja oului fiert.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) impune concentrații limită ale acestor compuși în compoziția alimentelor, din cauza efectelor adverse, cum ar fi hiperactivitatea (ADHD) și reacții alergice mai ales la copii, stări de migrenă, astm și chiar cancer.
Iată cum poți obține ouă colorate cu ajutorul unor produse naturale:
Roz deschis: suc de sfeclă
Roșu: coji de ceapă roșie, boia de ardei
Albastru: varză roșie
Portocaliu deschis: coji de ceapă galbenă, pudră de espresso
Galben: pătrunjel, urzică, turmeric, șofran
Verde: spirulină, iarbă, spanac
Violet: fructe de pădure închise la culoare (mure, afine), vin roșu
Lavandă: suc de grapefruit roșu
Maro deschis: cafea
Turcoaz: spanac
Uite câteva indicații aici, aici, aici și aici.
Ouă colorate umplute
Cu rețetele de mai sus poți să colorezi ouăle pe care urmează să le umpli cu maioneză, ciuperci, telemea, cremă de tofu, pastă de avocado, cu ton, cu muștar sau orice îți place ție.
Alege ouă ecologice
„Păsările crescute în sistemul agriculturii ecologice au acces la verdeaţă naturală şi sunt hrănite cu cereale ecologice, ajungând în final să producă şi ouă sănătoase de o calitate superioară cu coaja mai groasă şi mai rezistentă. Din punctul meu de vedere, acest amănunt este esenţial, astfel încât ingredientele chimice care se regăsesc în vopseaua pentru ouă să nu pătrundă în albuş”, a declarat medicul nutriționist Dumitru Balan pentru APC.
Un alt argument ar fi și faptul că ouăle ecologice au impact scăzut asupra mediului. Așadar, caută o sursă sigură sau apelează la țăranii din piață ca să cumperi ouă pentru masa de Paște.
Plantează un copac
Anul ăsta creează o tradiție pe care s-o mențineți de acum încolo: de Paște, ca simbol al renașterii, fiecare membru al familiei să planteze un copac. Inițiativa îi aparține lui Wangari Maathai, care a fost o activă luptătoare africană pentru protecția mediului înconjurător și pentru drepturile femeilor, câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace. Dacă toți am face asta în această perioadă, am avea împreună un impact major în conservarea vieții.
Masă „verde” de Paște
Dacă ai nevoie să te deplasezi undeva sau invitații tăi vin de departe, alege sau recomandă carpooling. Oprește căldura înainte să vină invitații (corpul uman emite căldură), folosește lumânări din ceară de albine, așază pe masă prosoape din material textil în locul celor de hârtie, scoate vesela bună chiar și la picnic, numai stai deoparte de plastic. Gătește cu moderație și pune pe masă produse de sezon cumpărate de la localnici.
Timp în natură
Și mai bine este dacă mutați masa festivă la iarbă verde. Dacă organizați un picnic, economisiți curent, apă, faceți mișcare și astfel nu veți fi tentați să mâncați mai mult decât aveți nevoie, vă bucurați de soare și de verdeață. Așa toată lumea e câștigată.
Donează sau fă voluntariat
În loc să le cumperi obiecte inutile celor dragi, mai bine donezi acei bani unei cauze în care crezi. Iar cei mici își vor aminti cu mai mult drag de ziua de Paște petrecută împreună făcând voluntariat la un cămin de bătrâni, decât de oul mare de ciocolată pe care i l-ai putea face cadou.
Cadouri verzi
Dacă ții totuși neapărat să faci cadouri de Paște, oferă-le celor dragi copăcei pe care îi pot planta, semințe, ierburi aromatice sau plante în ghiveci.
Decor organic
Rezistă tentației de a cumpăra decorațiuni colorate din comerț, care sunt făcute în mare parte din plastic, și creează un decor organic pentru masa de Paște. Poți să folosești flori din grădină sau pe care le cumperi din piață, ouă vopsite așezate în cuiburi din paste, fructe și chiar și o felicitare făcută de cei mici.
Ștampile din cartofi
Te întrebi ce fel de felicitare ar putea face copiii tăi astfel încât să o poți expune lână decorul de pe masa festivă? Dintr-un cartof oval tăiat pe jumătate și crestat puțin se poate obține o ștampilă care va imprima ouă colorate.