Un rezultat al schimbărilor climatice este că primăvara sosește mai devreme. Cu toate acestea, păsările migratoare nu țin pasul cu aceste evoluții și ajung prea târziu pentru vârful de disponibilitate a hranei când este momentul reproducerii. Atunci când păsările zboară puțin mai la nord, puii lor au un început mai bun în viață, după cum au observat cercetătorii din Lund, Suedia, și Olanda.
Încălzirea globală creează probleme pentru păsările din Suedia și din alte părți. Primăverile mai calde înseamnă că omizile eclozează, cresc și intră în stadiul de pupă mai devreme în comparație cu doar câteva decenii în urmă, potrivit unui studiu publicat de ScienceDaily. Acest lucru are consecințe pentru păsările care nu pot să mănânce omizi care au intrat în stadiul de pupă. Prin urmare, atunci când rezerva de hrană se epuizează din ce în ce mai devreme în primăvară, din ce în ce mai mulți pui mor de foame în timpul sezonului de reproducere. Aceasta este o problemă mare pentru păsările migratoare care petrec iernile în Africa, deoarece nu știu cât de devreme sosește primăvara în Suedia. Ar putea problema fi rezolvată dacă păsările migratoare ar veni pur și simplu acasă și ar începe să se reproducă mai devreme?
„Se pare că păsările noastre nemigratoare fac acest lucru într-o anumită măsură. Dar, desigur, sunt prezente și pot simți cât de devreme vine primăvara. Am crezut că, poate, păsările migratoare ar putea zbura mai la nord până când găsesc un loc cu omizi potrivite bine dezvoltate„, spune Jan-Åke Nilsson, cercetător în biologie la Universitatea Lund din Suedia.
Pentru a testa aceasta în practică, cercetătorii au decis să ajute câțiva muscari în drumul lor. Biologii au prins muscarii care sosiseră înainte de reproducere în Olanda. Păsările au fost apoi transportate în timpul nopții la Vombs Fure, o zonă de pădure de pin în afara Lund din Skåne, unde au fost eliberate. Vârful de disponibilitate a omizilor în Skåne este cu aproximativ două săptămâni mai târziu decât în Olanda – o distanță de aproximativ 600 de kilometri pe care un mușcător de piață o poate parcurge în doar două nopți.
„Păsările care au fost luate din Olanda până în Skåne s-au sincronizat foarte bine cu vârful de hrană! Deoarece au început să se reproducă cu aproximativ 10 zile mai devreme decât muscarii suedezi, au avut un succes reproducător semnificativ mai bun decât cei suedezi, precum și un succes mai bun decât muscarii din Olanda care au rămas acolo„, spune Jan-Åke Nilsson.
În plus, s-a arătat că puii din Olanda care au primit asistență în migrație nu s-au oprit în Olanda când s-au întors după prima lor migrație de primăvară. În schimb, au continuat să meargă în zona de pădure de pin în afara Lund, unde s-au născut. Mai mult, au ajuns mai devreme decât muscarii suedezi și, astfel, au avut mai mulți pui bine hrăniți la Vombs Fure în anul următor după ce cercetătorii au ajutat muscarii să găsească Skåne.
„Numărul păsărilor mici, în special a păsărilor migratoare, a scăzut drastic în întreaga Europă. Prin zborul puțin mai la nord, aceste păsări, cel puțin în principiu, ar putea să se sincronizeze cu resursele lor alimentare și există speranța că populațiile robuste de păsări mici pot fi menținute, chiar dacă primăverile sosesc tot mai devreme„, concluzionează Jan-Åke Nilsson.
Citește și: Aproape toată populația Europei respiră aer toxic