Producătorii de petrol din România au emis 120 de kilotone de metan, echivalentul unei pierderi financiare de 90 milioane euro

Noile date ale unui studiu științific coordonat de Observatorul Internațional de Emisii de Metan al UNEPUniversitatea din Utrecht și Environmental Defense Fund arată că producătorii de petrol din România au emis probabil aproximativ 120 de kilotone de metan în 2019. Țara noastră este al doilea mare producător de petrol și gaze din UE și se numără printre țările Uniunii cu cele mai mari emisii anuale de metan raportate din sectorul energetic, conform datelor din inventarul de gaze cu efect de seră din 2022

Această descoperire alarmantă pune România într-o situație delicată, deoarece este a doua țară producătoare de petrol și gaze din Uniunea Europeană și se numără printre cele cu cele mai mari emisii anuale de metan din sectorul energetic. Acest fapt a fost subestimat cu cel puțin 2,5 ori în inventarul național, iar consecințele financiare ale acestor emisii necontrolate se ridică la aproximativ 90 de milioane de euro. Cu această sumă, ar fi putut fi alimentate aproximativ un milion de locuințe timp de un an întreg.

Rezultatele acestui studiu sunt dovada clară că România trebuie să facă tranziția pentru a încorpora următorul nivel metodologic de raportare a datelor privind emisiile de metan din sectorul energetic. În momentul de față, raportările nu conțin măsurători directe, doar estimări generale. O raportare adecvată a acestor emisii, laolaltă cu programe de detectare a scurgerilor și reparații și reducerea ventilării la faclă, ne va ajuta și să profităm de beneficiile pe care le putem obține prin reducerea emisiilor, precum dependența mai mică de importuri de gaze fosile,” a declarat Mihai Stoica, directorul executiv al 2Celsius, organizație care promovează politici climatice sustenabile și care pledează pentru reducerea emisiilor de metan în România.

Cercetarea, la care au participat oameni de știință de la peste zece instituții de cercetare din UE, arată că există potențialul de a reduce emisiile de metan din industria petrolului și a gazelor naturale prin soluții simple: „Concluziile noastre arată că România are o oportunitate uriașă de a reduce emisiile de metan. Prin detectarea și repararea mai frecventă a scurgerilor și prin oprirea ventilației, țara ar putea capta gazul, care altfel ar fi irosit, să-l aducă pe piață și să ne protejeze clima. Dar România nu este un caz unic. Economii similare ar putea fi realizate de industrie în multe locuri”,  a declarat Daniel Zavala-Araiza, cercetător la Environmental Defense Fund.

O oportunitate pentru reducerea emisiilor de metan 

Rezultatele acestui studiu subliniază o oportunitate semnificativă pentru România de a reduce emisiile de metan din industria petrolului și gazelor naturale. Prin detectarea și repararea mai frecventă a scurgerilor și oprirea ventilației necontrolate, țara ar putea să capteze gazul și să-l valorifice, contribuind astfel la protejarea mediului și la reducerea emisiilor de metan.

Impactul asupra climei și necesitatea unor regulamente solide

Metanul provenit din exploatările de combustibili fosili și din alte surse reprezintă o sursă semnificativă de încălzire globală. Prin urmare, reducerea acestor emisii reprezintă o modalitate rapidă de a încetini ritmul încălzirii globale și de a avansa către surse de energie mai puțin poluante. Studiul subliniază necesitatea unui regulament solid la nivel european și global pentru gestionarea emisiilor de metan și menține că România și alte țări ar trebui să adopte măsuri eficiente pentru reducerea emisiilor în sectorul energetic.

Semnificația studiului

Acest studiu face parte din eforturile continue de a măsura și controla emisiile de metan la nivel global, cu tehnologia existentă pentru măsurarea precisă a acestui gaz. Cu toate acestea, politica și reglementările trebuie să țină pasul cu datele științifice pentru a atenua impactul emisiilor de metan asupra climei. Studiul confirmă importanța datelor solide și transparente pentru determinarea reducerilor semnificative ale emisiilor de metan și subliniază responsabilitatea guvernelor și a operatorilor din industria petrolieră și gazelor de a lua măsuri concrete pentru reducerea emisiilor de metan.

Citește și: Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice: Statul român pune accent pe tehnologii în faze incipiente, în loc să limiteze emisiile

spot_img

Ultimele știri