Panourile solare ieftine din China “sparg” piata europeana

Comisia Europeana a inceput o ancheta anti-dumping asupra panourilor fotovoltaice importate din China.

Ancheta vizeaza atat panourile asamblate, cat si componentele lor, cum ar fi placutele de siliciu si celulele solare.

Reactia Comisiei Europene, anuntata ieri printr-un comunicat de presa, apare dupa ce o asociatie industriala, EU Pro Sun, care include peste 20 de companii producatoare de panouri si componente solare din UE, a reclamat ca panourile si componentele lor esentiale importate din China patrund in Europa “la preturi sub valoarea lor de piata”.

Investigatiile anti-dumping demarate de Comisia Europeana pot dura pana la 15 luni. Unele concluzii preliminare ar putea fi anuntate cel mai devreme dupa noua luni, adica in iunie 2013. In acel moment vor fi posibile trei decizii: se impun masuri anti-dumping provizorii cu durata de sase luni, se continua ancheta sau se opreste ancheta.

UE poate impune masuri anti-dumping pe cinci ani

Decizia finala trebuie anuntata pana in decembrie 2013, iar masurile definitive anti-dumping ar avea durata de cinci ani.

Ancheta Comisiei Europene trebuie sa raspunda la trei intrebari: daca produsele importate in UE sunt oferite la pret de dumping, daca industria de profil din UE a suferit pierderi si daca exista o legatura de cauzalitate intre importurile ieftine si pierderile suferite de industria europeana.

Inainte de a lua cea mai dura decizie – instituirea de masuri impotriva produselor din China, autoritatile europene trebuie sa analizeze daca nu cumva costul instituirii acestor masuri de protectie este mai mare decat beneficiile pe care le-ar putea aduce producatorilor europeni.

Salutand decizia Comisiei Europene de a declansa o investigatie anti-dumping, Milan Nitzschke, presedintele EU Pro Sun, a declarat ca aceasta reprezinta "un pas inainte in directia salvarii sectorului european al tehnologiilor verzi".

Milan Nitzschke afirma ca producatoriii din China vand in Europa sub pretul de fabricatie, "cu o limita de dumping de 60 – 80 la suta, ceea ce le aduce pierderi imense, dar este posibil intrucat aceste companii sunt subventionate de stat. Uniunea Europeana trebuie sa stopeze concurenta neloiala a Chinei".

China detine 65 la suta din productia mondiala de fotovoltaice

China este in acest moment cel mai mare furnizor de panouri solare, cu 65 la suta din productia mondiala.

Compania cu cea mai mare productie de panouri solare din lume este Suntech, avand sediul central in China.

Extinderea spre Europa a producatorilor chinezi de panouri fotovoltaice a inceput acum opt ani. In anul 2004, cota lor de piata in UE era zero. In acest moment, UE a devenit principala lor piata de desfacere, absorbind 80 la suta din productia de panouri solare a Chinei.

Pe parcursul anului 2011, China a vandut in tarile UE panouri si componente in valoare de circa 21 de miliarde de euro.

Potrivit unor studii citate de EU Pro Sun, in ultimii 20 de ani productia mondiala de module solare s-a dublat, in timp ce pretul componentelor a scazut cu 20 la suta. Pana in anul 2020, se estimeaza ca pretul componentelor fotovoltaice va scadea la jumatate fata de cel actual.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Parc fotovoltaic de 1,5 MW, inaugurat in Vrancea
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri