Parc fotovoltaic de 1,5 MW, inaugurat in Vrancea

O companie din Portugalia, Martifer Solar, si una din Danemarca, Eurowind Energy, au inaugurat miercuri primul parc fotovoltaic din judetul Vrancea.

Centrala solara este amplasata in comuna Pufesti si are capacitatea instalata de 1,5 MW.

Obiectivul acopera o suprafata de aproape patru hectare.

Centrala este deja racordata la reteaua Enel, iar capacitatea acesteia ar fi suficienta pentru alimentarea a 1.000 de gospodarii din zona. Productia de energie electrica a noii centrale fotovoltaice permite economisirea a 1.029 de tone de dioxid de carbon pe an.

Functionarea parcului solar este complet automatizata, singura prezenta umana permanenta in incinta lui fiind aceea a paznicilor. Pe de alta parte, centrala este protejata prin camere video conectate la un sistem de inregistrare si prin bariere cu microunde care pot detecta patrunderea oamenilor sau animalelor.

In viitorul apropiat, va intra in functiune un sistem de monitorizare a activitatii centralei prin internet, sistem coordonat din Danemarca.

Panourile solare sunt reciclabile

Panglica inaugurala a fost taiata, miercuri, de reprezentantii celor doua firme si de prefectul de Vrancea, Catalin Popescu.

Reprezentantii firmelor au evitat sa divulge valoarea investitiei, dar au estimat ca aceasta va fi amortizata in 10 ani. Durata de exploatare estimata a panourilor solare este de 25-30 de ani, dupa care acestea pot fi demontate, iar materialele componente pot fi reciclate aproape integral.

Constructia parcului solar a inceput in luna aprilie si s-a finalizat in luna iulie. Majoritatea componentelor si materialor folosite pentru constructie provin din Italia, iar celulele solare sunt fabricate in China. In schimb, in etapele de proiectare a obiectivului si de obtinere a avizelor de mediu au fost cooptati si specialisti romani, iar cateva firme romanesti de constructii au lucrat ca subcontractori.

Modificarile legislative au stimulat investitiile

Oscar Marques, general manager Martifer Solar Romania a precizat ca “abia in 2012 am avut cadrul necesar pentru a incuraja aceste investitii”.

Raspunzand la intrebarea Green Report, Oscar Marques a explicat ca modificarile legislative din noiembrie 2011 sunt cele care au reglementat mai bine domeniul fotovoltaicelor si au oferit mai multa stabilitate.

Ambele firme implicate sunt la primul lor proiect in Romania. Martifer este specializata in constructia de obiective solare, iar Eurowind Energy a exploatat pana acum centrale eoliene.

Doua noi obiective energetice

Reprezentantul Eurowind Energy, Jens Rasmussen, a anuntat ca, pe baza experientei din Vrancea, va ma investi in Romania intre 5 si 15 milioane euro.

Potrivit acestuia, Eurowind Energy pregateste doua proiecte care se vor finaliza pana la sfarsitul acestui an. “Intre 10 si 30 de MW vor produce anul viitor”, a precizat Rasmussen.

Pentru autoritatile locale din Vrancea, principalul beneficiu al noii investitii va fi, in perspectiva, modernizarea drumului local Focsani – Pufesti – Panciu.

Dupa reabilitarea drumului, legatura dintre Focsani si Panciu se va reduce cu 30 de kilometri.

Mihai Diac

Citeste si:

Portughezii capteaza soarele Romaniei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri