ANAR: Primul plan national pentru imbunatatirea calitatii apelor

Administratia Nationala Apele Romane lucreaza la un plan national de management al bazinelor hidrografice, prin sinteza datelor din cele 11 directii pentru apa din tara.

Astfel, pana la sfarsitul anului 2009, primul Plan de Management National va fi finalizat si aprobat prin hotarare de guvern, urmand ca, pana in martie 2010, sa fie trimis, ca raport final, la Comisia Europeana.

Documentul va fi inclus in Planul Districtului Hidrografic al Dunarii, avand la baza noile concepte europene: “starea buna a apelor”, “monitoringul integrat al apelor”, “corpurile de apa puternic modificate” sau “reconstructia raurilor”.

Din analiza preliminara rezulta ca, din 2.356 de corpuri de apa permanente de apa dulce 43% din corpurile de apa sunt “la risc” sau “posibil la risc” de a nu atinge obiectivele de mediu, iar 57% din ele, in special cele situate in zone montane, se afla intr-o stare foarte buna si buna.

Principalele probleme identificate deocamdata sunt degradarea calitatii apei, reducerea biodiversitatii florei si faunei acvatice si eroziunea costiera a tarmului romanesc al Marii Negre. Cauzele principale sunt poluarea cu substante organice, nutrienti si alte substante periculoase.

Eutrofizarea, fenomen prin care concentratia de oxigen din apa scade, afecteaza in special lacurile naturale si de acumulare, Delta Dunarii si zona costiera a Marii Negre. Litoralul trece si printr-un proces de erodare, pe o suprafata de 127 de kilometri, adica 57% din lungimea coastei.

In prezent, starea apelor costiere romanesti s-a imbunatatit datorita reducerii, dupa anul 1990, a activitatilor economice din tarile centrale si est-europene din bazinul Dunarii si modernizarii statiilor de epurare a localitatilor si unitatilor industriale din Germania, Austria si Romania. Totusi, nu s-a atins starea de referinta considerata la nivelul anului 1950.

Planul de management se afla in proces de dezbatere cu publicul si cu factorii interesati, pana la data de 10 noiembrie, si va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2009. Toate masurile trebuie implementate pana la sfarsitul anului 2012.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri