Pamant poluat, trimis spre refolosire

Peste 1.000 de tone de pamant adunat in circa 50 de ani, plin cu poluanti din metal, vor fi trimise de catre Electrolux Satu Mare spre refolosire la o fabrica de ciment din Alesd, anunta Agerpres.

Carla Asander, responsabil cu problemele riscurilor la adresa mediului, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Satu Mare, ca Electrolux va lichida depozitul de pamant plin cu metale, adunat de pe suprafata actualei fabrici incepand din 1997, de cand societatea a preluat aceasta fabrica.

Cele 1.000 de tone de pamant depozitate momentan in hale, la marginea orasului, vor fi transportate la o fabrica de ciment aflata la aproximativ 100 km distanta de Satu Mare. Acolo, acestea vor fi arse si incorporate in ciment, conform tehnologiilor larg folosite si aprobate de Ministerul Mediului.

Transportul pamantului se va realiza in containere inchise si va avea loc de circa trei ori pe saptamana, in perioada 8 iunie – 31 august 2009. "Actiunea pe care o initiem este in concordanta deplina cu planul de modernizare agreat de Electrolux si aprobat de autoritatile de mediu locale. Ne propunem sa oferim un mediu de lucru sigur si sanatos atat angajatilor nostri, cat si cetatenilor din Satu Mare", a declarat Carla Asander.

Terenul pe care functioneaza fabrica Electrolux Satu Mare a fost poluat inca din anii 1950 cu mai multe metale toxice, prin procesul de galvanizare a aragazurilor. Dupa preluarea fabricii de catre Electrolux, in 1997, pamantul respectiv, care depaseste cu aproximativ 50% limitele admise la mai multe metale, a fost escavat si depus in depozite speciale.

Pamantul respectiv poate fi refolosit abia acum, anul trecut o fabrica de ciment din Alesd primind avizele din partea autoritatilor pentru transformarea in ciment. Grupul Electrolux este unul dintre cei mai mari producatori din lume de aparatura electrocasnica si de uz profesional, cu vanzari anuale de peste 40 de milioane de produse pentru clienti din peste 150 de tari. Electrolux produce la Satu Mare aragazuri, aproximativ 80% fiind pentru export. Fabrica de la Satu Mare are in jur de 1.600 de angajati.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri