Padurile raman la Ministerul Mediului

Regia Nationala a Padurilor Romsilva ramane in subordinea Ministerului Mediului, asa cum a fost si pe timpul guvernelor conduse de Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat premierul desemnat, Victor Ponta.

Viitorul sef al Guvernului revine astfel asupra deciziei sale de a muta Romsilva in componenta Ministerului Agriculturii.

Victor Ponta declarase ca va restructura Ministerul Mediului si Padurilor, mutand padurile la Ministerul Agriculturii, dupa ce fusese anuntata componenta viitorului Cabinet, care il va avea in fruntea Ministerului Agriculturii pe presedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin. "Padurile s-au intors acolo unde le este locul, la Ministerul Agriculturii, si vizeaza pe de o parte punerea in valoare a potentialului agricol pe care il are Romania", sublinia, la momentul respectiv, Daniel Constantin.

Premierul desemnat accepta argumentele ONG-urilor de mediu

Intentia de a muta padurile in subordinea Ministerului Agriculturii a generat, imediat, criticile societatii civile.

Victor Ponta a spus, acum doua zile, ca luarile de pozitie ale ONG-urilor au fost cele care l-au convins sa mentina padurile in structura Ministerului Mediului.

"Din punct de vedere structural am inteles solicitarile pe care mi le-au adresat organizatiile neguvernamentale de protectie a mediului si stiti ca sunt foarte sensibil la ceea ce spun organizatiile din zona mediului si am revenit asupra deciziei de a transfera de la portofoliul Mediului la portofoliul Agriculturii zona padurilor. Padurile raman la Mediu, mi-au explicat cei de la ONG-uri si am inteles de ce trebuie sa fie acolo si de ce, din punct de vedere european, aceasta este solutia", a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres.

Potrivit unor surse neoficiale, reprezentantii PC au incercat sa-l convinga pe Victor Ponta sa respinga argumentele ONG-urilor si sa accepte, totusi, transferul padurilor la Ministerul Agriculturii, dar viitorul premier a refuzat.

Padurile Romaniei sunt unul dintre cele mai valoroase ecosisteme ale Europei, a declarat, pentru Green Report, Valerian Solovastru, directorul general al Romsilva. “Romania se afla pe primele locuri din lume ca valoare a diversitatii biologice. Cele 28 de parcuri natural si nationale constituite in tara noastra ocrotesc cele mai valoroase ecosisteme din Europa. In Romania, anul trecut, fondul forestier era de 586.214 hectare din suprafata totala de 856.684 de hectare, cat reprezinta ariile protejate de la noi din tara”, a spus Valerian Solovastru.

Mihai Diac
Mihaela Pavnutescu

Foto: www.rosilva.ro

Citeste si:

Padurile, mutate in curtea Agriculturii

CSAT analizeaza securitatea mediului

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri