Adevarul: Totnes, orasul care va trai exclusiv din resurse proprii

Cei 8.500 de locuitori ai oraselului din sud-vestul Angliei si-au propus eliminarea consumului de produse transportate. Majoritatea locurilor de munca din oras vor fi ocupate de localnici, iar alimentele si energia vor fi produse in sanul comunitatii.

Pentru a reduce consumul de produse exportate, resursa de hrana din Totnes este asigurata din productia comunitatii
Totnes, localizat in sud-vestul Angliei, a fost ales, in urma cu patru ani, pentru implementarea conceptului de „oras al tranzitiei“ (transition town), scrie cotidianul „La Vanguardia“, preluat de presseurop.eu.

Pornind de la ideea celor doua mari provocari ale zilelor noastre – schimbarile climatice si reducerea resurselor energetice, acest concept are drept obiectiv principal reducerea consumului de energie si a amprentei de dioxid de carbon.

Primul pas pentru atingerea acestor tinte il constituie reducerea consumului de produse transportate. In acest fel, dependenta de combustibili fosili scade, pe de o parte, iar pe de alta parte, este redusa cantitatea de emisii poluante generate de transporturi.

De asemenea, aceasta masura urmareste cresterea autonomiei comunitatii din punctul de vedere al resurselor de hrana si de energie, precum si din perspectiva locurilor de munca si a dezvoltarii economice. In acest fel, cei 8.500 de localnici ar putea ajunge sa traiasca fara sa depinda de ajutoarele din exterior.

Moneda proprie

„Ceea ce surprinde aici este faptul ca Totnes are propria sa moneda – lira din Totnes (Totnes pound). Pana acum au fost imprimate 10.000 de bilete de o lira. Obiectivul este evident: favorizarea comercializarii produselor locale pentru limitarea risipei de energie si pentru a contribui la circulatia locala a banilor, precum si la supravietuirea micilor intreprinderi“, noteaza cotidianul spaniol.

Mai multe magazine accepta moneda „lira Totnes“

Masura a generat initial o polemica, avand in vedere ca este vorba despre o moneda care nu are utilitate in restul tarii. „Este adevarat ca are loc o distinctie. Pe de o parte, sunt cei care isi asuma responsabilitatea de a cumpara marfuri locale si, pe de alta parte, sunt cei care urmeaza alte modele. Dar este inevitabil“, a declarat Noel Longhurst, fondator al organizatiei Transition Town Totnes.

Modelul din Totnes a mai fost preluat si de alte orase din Marea Britanie, precum si din Irlanda, Canada, Chile, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite.

Obiectivul final al acestor comunitati este de a relocaliza productia, distributia si consumul, astfel incat marea majoritate a locurilor de munca sa fie ocupate de catre localnici, iar alimentele, energia si apa sa fie produse in sanul comunitatii. „Trebuie gandit la scara mondiala, dar trebuie actionat la scara locala. Trebuie sa ne pregatim pentru criza fara a deveni nefericiti“, a mai spus Longhurst, citat de „La Vanguardia“.

DUBLA PROVOCARE

Ideea „oraselor tranzitiei“ vine in incercarea de a raspunde unei duble provocari cu care se confrunta in prezent omenirea: schimbarile climatice si reducerea resurselor energetice. Prima masura pentru limitarea risipei de energie o constituie reducerea consumului de produse transportate.

spot_img

Ultimele știri