Adevarul: Recompense ori sanctiuni ca sa scapam de PET-uri?

Autoritatile propun amenzi, pe care, de multe ori, nu le aplica, iar specialistii sustin ca rasplata poate fi solutia pentru a scapa de invazia deseurilor din plastic. Sticlele din plastic infunda ghenele sau invadeaza rezervatiile naturale, iar solutiile guvernantilor se dovedesc ineficiente.

Cristina Popa locuieste in cartierul Drumul Taberei din Capitala. Nu s-a gandit ca ar putea sa duca sticlele goale din plastic la tomberoanele de colectare selectiva, ce se afla pe bulevardul Timisoara.

Trantorii cu PET-u’-n fund

„Le arunc la ghena pentru ca nu am timp sa le strang si sa le car cu sacosa atata drum. Daca ar fi mai aproape, langa scara blocului, poate as face un efort”, spune bucuresteanca, in varsta de 50 de ani, care este contabila.

Nici varianta „buy-backului” nu a reusit s-o convinga prea mult. Elena Gheorghe, din cartierul Colentina, spune insa ca daca ar lua niste bani pe sticlele din plastic, le-ar strange si le-ar duce la magazin. „Decat sa le arunc la gunoi, prefer sa-mi iau banii inapoi pe PET-uri si sa cumpar macar zahar sau ulei din magazin. Dar, deocamdata, fac si eu ce face toata lumea, adica le arunc la gunoi”, spune Elena Gheorghe, care este sora medicala.

Mentalitatea cetateanului se schimb

Multi dintre romani considera ca este mai comod sa arunce deseurile la tomberon sau prin diverse alte locuri. Chiar daca legea ii obliga pe toti cetatenii sa colecteze selectiv deseurile din ambalaje in containere diferite, in caz contrar amenzile aplicate persoanelor fizice ridicandu-se si la 500 de lei, strazile sau parcurile din Romania sunt invadate in continuare de PET-uri.

„Oamenilor le plac recompensele”

In containerele de colectare selectiva din Piata Victoriei, trecatorii aduna sticle din plastic, cartoane si doze de bere Foto: Marian Vilau

„Buy-backul” se pare insa ca va reusi sa-i determine sa renunte la obiceiurile de pana acum si, in schimbul unei sume de bani, sa capete deprinderea de a avea grija sa nu mai lase in urma mormane din plastic.

„Amenda nu prea are efect asupra oamenilor. Uitati-va cati pietoni traverseaza prin locuri nepermise, chiar cu riscul de a-si pierde viata, si o fac sub ochii agentilor de circulatie. Asa este si cu amenda pentru deseuri. Oamenii fac tot ce stiu ei”, sustine psihologul Florin Tudose.

„Cointeresarea materiala ar putea face insa minuni, deoarece oamenii asteapta o recompensa pentru ceea ce fac. Si daca in magazine s-ar organiza si «Tombola PET-ului», la care ar avea dreptul sa participe numai cei care au adus un numar de sticle din plastic la automat, atunci lucrurile s-ar schimba radical”, mai spune Florin Tudose. Nu toti romanii insa asteapta recompense sau amenzi ca sa colecteze deseurile din plastic. Exista multe persoane care isi sorteaza gunoiul si chiar se deplaseaza la containerele de colectare selectiva. Paula Ionescu este pensionara si locuieste pe bulevardul Timisoara din Capitala, unde se afla amplasate containere tip clopot.

Cetateanul responsabil fata de mediu

„La cateva zile cobor cu sacosa cu PET-uri si le pun in tomberonul pe care scrie „Plastic”. Si multi dintre vecinii mei fac la fel. Cred ca este important sa pastram curatenia si sa nu lasam in urma noastra deseuri care se degradeaza in 400 de ani”, sustine Paula Ionescu.

Psihologul Florin Tudose a schitat un profil al cetateanului care reuseste fara constrangeri sau recompense sa colecteze deseurile. „Altruismul, un anumit grad de responsabilitate sociala si chiar inteligenta sunt factori care creioneaza profilul cetateanului care nu lasa in urma sa gunoaie. Campaniile de informare au si ele un rol major, dar pentru cel care este dispus sa asculte ce i se spune si nu infunda ghena in continuare cu sticle si cartoane”, afirma Florin Tudose.

Prin lege, atat operatorii economici care introduc ambalaje pe piata, cat si cetatenii sunt obligati sa colecteze deseurile, iar amenzile trebuie aplicate de autoritatile de mediu si de primarii prin agentii politiei comunitare.

Amenzile nu au rezolvat mare lucru

„In judetul Constanta am dat in urma cu cateva zile 30 de milioane de lei amenda pentru deseuri, iar in judetul Suceava, am amendat 12 primari cu 150 de milioane de lei”, a declarat, pentru „Adevarul, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.

Si Primaria Sectorului 6 Bucuresti a aplicat 140 de amenzi pentru deseuri persoanelor fizice si societatilor comerciale, cuprinse intre 10 si 50 de milioane de lei. „«Apele Romane»” a dat amenzi pentru salubritate de 525 de milioane de lei”, spune Ana-Maria Tanase, purtatorul de cuvant al acestei institutii.

In ciuda tuturor acestor masuri, PET-urile impanzesc apele, rezervatiile naturale sau trotuarele. Responsabilitatea civica ar trebui sa primeze, campaniile de informare ar trebui sa fie mai viguroase si, nu in ultimul rand, autoritatile ar trebui sa-si ia in serios atributiile. Iar daca la toate acestea s-ar adauga cointeresarea materiala a cetateanului, Romania are sansa sa scape de poluarea alba.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri