Adevarul: Energie electrica din dejectii, cu bani de la Fondul de Mediu

Doua ferme din judetul Brasov vor produce energie electrica prin valorificarea gainatului. Companiile isi vor pune afacerea pe picioare cu ajutorul banilor de la Ministerul Mediului si de la Uniunea Europeana.

Potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu, anul acesta sunt in curs de finantare 112 proiecte de mediu, cele mai multe dintre ele privind gestionarea deseurilor, epurarea apelor uzate si producerea de energii alternative.

Reprezentantii unei ferme din localitatea Ucea de Jos, judetul Brasov, au solicitat sprijin financiar de la Fondul de Mediu pentru realizarea unei centrale electrice care va utiliza ca sursa de energie resturi de la abator si dejectiile animalelor.

„Am depus proiectul anul trecut pentru a obtine jumatate din investitie din Fonduri de Mediu, bani care sunt pusi la dispozitie de guvernul roman, si asteptam, in aceste zile, un raspuns pozitiv“, spune directorul executiv al companiei Carmolimp, Paul Soneriu.

Investitia totala la care se ridica proiectul are o valoare de patru milioane de lei si se poate amortiza in maximum cinci ani, dupa estimarile lui Soneriu. Societatea va produce necesarul energetic pentru desfasurarea activitatii, adica 620 de kilowati pe ora.

O alta companie din Brasov se pregateste sa produca energie verde pe baza de gainat, dar cu ajutorul fondurilor structurale. Bio-Esco-Grand va folosi dejectiile gainilor din fermele de pe platforma avicola Codlea, pentru a produce 60 de megawati pe zi.

Investitia totala se ridica la noua milioane de euro, din care 70% vor veni de la UE (aproximativ 6,3 milioane de euro). Catalin Munteanu, directorul general al companiei Bio-Esco-Grand SRL Codlea, spune ca aceasta „uzina de energie“ va putea furniza primele cantitati de energie in cel mult 18 luni de la inceperea realizarii proiectului.

5.500 de case alimentate zilnic cu energie

„Folosind patru tone de dejectii de la gainile de pe platforma, vom putea furniza aproximativ 2.500 de kilowati pe ora. Cantitatea ajunge pentru consumul a aproximativ 5.500 de case zilnic, iar emisiile poluante sunt la doar jumatate din cantitatea admisa de normele europene“, a precizat Catalin Munteanu.

spot_img

Ultimele știri