In urma focului izbucnit sambata seara la un depozit de anvelope din zona Pipera, nori grosi de fum au plutit deasupra Capitalei. Pompierii au reusit abia dupa 15 ore de munca sa stinga incendiul. Mirosul de cauciuc ars s-a simtit si in cartierele mai indepartate din Bucuresti.
Aproximativ trei tone de cauciuc si alte substante periculoase, precum cerneala tipografica, au ars in incendiul izbucnit sambata seara la depozitul de anvelope de pe Soseaua Pipera.
Specialistii de la Institutul de Cercetari Alimentare din Bucuresti spun ca la arderea unor astfel de produse, in asemenea cantitati, se elibereaza in atmosfera dioxine, substante foarte periculoase pentru organismul uman, care pot duce la cancer mamar sau testicular.
Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu sustin ca nu exista date care sa confirme eliberarea dioxinei in atmosfera. Dar seful Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat ca, „din cauza fumului, Bucurestiul s-a transformat intr-o zona mai poluata decat Copsa Mica.
Faptul ca norii de fum s-au ridicat la o inaltime de 200 de metri a reprezentat un avantaj pentru locuitorii din zona“. Din cauza ca a batut vantul, si locuitorii din cartierele Rahova sau Militari au simtit mirosul de cauciuc ars.
Cladirea va fi dezafectata
Incendiul a fost stins aproape in totalitate dupa aproximativ 15 ore de lupta cu flacarile, insa un echipaj de pompieri a ramas, ieri dupa-amiaza, sa supravegheze zona in eventualitatea reizbucnirii focului.
„La locul incendiului au ramas cinci masini cu apa. Cladirea urmeaza sa fie dezafectata. Deocamdata nu se cunosc cauzele, vom intocmi un raport pe care-l vom da institutiilor care ancheteaza cazul“, a declarat locotenent Catalin Eftene, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti.
Depozitul de anvelope era asigurat, insa nu avea niciun act care sa permita administratorului sa detina acolo produse si preparate periculoase.
„Cercetarile penale vor arata care este vinovatia celor de acolo, insa este inadmisibil sa ai un depozit de materiale periculoase cu un asemenea volum si sa nu ai niciun fel de act legal, sa nu ai instalatii de avertizare de incendiu, sa nu ai instalatii de stingere“ , a declarat Dan Nica, ministrul Administratiei si Internelor.
Eroi de ziua lor
La interventie au participat o suta de pompieri care au actionat cu 18 autospeciale, sase ambulante SMURD, doua masini de descarcerare si o autoscara. Noua pompieri au ajuns, in noaptea de sambata spre duminica, la spital, intoxicati cu fum.
Starea de sanatate a acestora a fost stabilizata in aceeasi noapte. Cei noua urmeaza sa fie decorati de municipalitatea bucuresteana, in cadrul ceremoniilor dedicate Zilelor Bucurestiului.
Ieri, a fost Ziua Pompierilor, implinindu-se 161 de ani de la luptele din Dealul Spirii, unde compania formata din 150 de militari a tinut piept armatei otomane venite sa ocupe Bucurestiul.
Depozitul se afla in ilegalitate
Firma Rotis Lux nu detine autorizatie pentru depozitarea anvelopelor si nu este inscrisa in Registrul producatorilor si detinatorilor de materiale periculoase.
„Pe autorizatia veche, cladirea respectiva avea o capacitate de stocare de 1.000 de tone de produse periculoase. Prin lege sunt obligati, la o asemenea capacitate sa se inscrie in Registrul detinatorilor de produse periculoase“, a declarat Silvian Ionescu. Rotis Lux s-a ales, deocamdata, cu o amenda de 60.000 de lei.