Adevarul: Basescu: Trebuie consolidata decuplarea cresterii economice de nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera

Romania doreste sa consolideze decuplarea cresterii economice de nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera, a declarat, joi, presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadrul reuniunii la nivel inalt a Conferintei ONU privind schimbarile climatice.

Potrivit sefului statului roman, "acest fapt se poate realiza prin promovarea surselor alternative de energie, inclusiv a celor regenerabile, prin cresterea eficientei energetice si prin promovarea tehnologiilor de captare si stocare geologica a carbonului".

Romania are in vedere promovarea tehnologiilor ‘curate’ in industrie, transporturi, agricultura si in managementul deseurilor si a precizat ca tara noastra va continua sa utilizeze energia nucleara in scopuri civile si va acorda in continuare importanta valorificarii energiei eoliene, a adaugat Traian Basescu

"In acelasi timp, vom continua exploatarea potentialului agricol al tarii prin stabilirea unui echilibru just intre productia agroalimentara si cultivarea resurselor pentru biocombustibil", a afirmat el.

In contextul folosirii mijloacelor de transport care sa protejeze mediul, Traian Basescu s-a referit la elaborarea unei Strategii europene de dezvoltare integrata in regiunea Dunarii si de unificare a regimurilor de navigatie pe Rin si Dunare, in vederea racordarii economice a Marii Negre la Marea Nordului, transmite Agerpres.

El a subliniat ca implicarea Romaniei in lupta impotriva incalzirii globale este demonstrata de progresele inregistrate in indeplinirea obiectivelor fixate de Protocolul de la Kyoto in perioada 1990 – 2007 si de nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de sera, care se situeaza cu 37% sub obiectivul asumat.

"Ca parte a ‘mostenirii Kyoto’, Romania doreste sa putem ajunge la o intelegere privind abordarea surplusului de Unitati de Cantitate Atribuite (AAU) astfel incat regimul de tranzactionare sa fie nediscriminatoriu, iar valorificarea lor sa nu aduca atingere integritatii acordului de mediu. Consideram, insa, ca acumularea surplusului de Unitati confirma faptul ca Romania a depus eforturi semnificative pentru reducerea emisiilor si ca intelege sa utilizeze Unitatile astfel incat sa nu pericliteze tintele de mediu", a spus Traian Basescu.

El a subliniat faptul ca schimbarile climatice si degradarea mediului ameninta securitatea, stabilitatea sociala si economica. "Romania a fost parte a demersului comun intreprins de Uniunea Europeana in aceasta perioada decisiva pentru asigurarea succesului negocierilor internationale privind schimbarile climatice. Mandatul UE a fost un catalizator al negocierilor la nivel international, conform principiului ‘responsabilitati comune, dar diferentiate". Acesta vizeaza asumarea unor angajamente ferme de reducere a emisiilor de catre tarile industrializate si modificarea traiectoriei emisiilor in tarile in curs de dezvoltare’, a mai spus seful statului roman.

Copenhaga este, din 7 decembrie, gazda celui mai important summit la nivel inalt pe probleme de mediu. Reprezentanti a 192 de tari incearca sa ajunga la un acord prin care sa se angajeze sa isi reduca emisiile de CO2, un acord care sa urmeze Protocolului de la Kyoto, incepand cu anul 2012.

spot_img

Ultimele știri