Locuitorii din Delta Dunarii vor beneficia de un sistem de colectare al deseurilor, pentru care Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) va aloca anual 20 de milioane de lei.
„M-am sfatuit cu guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, si ne-am propus sa facem un ghid de finantare pentru a introduce un sistem de colectare a gunoiului din Rezervatie. Saptamana acesta ghidul va fi gata si speram ca, in cel mai scurt timp, o companie de salubritate, de oriunde va fi, se va apuca sa stranga deseurile comunitatilor de aici“, a spus Silvian Ionescu, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu.
Potrivit lui, banii vor veni de la AFM pentru ca aici exista destui bani pentru un astfel de proiect.
In prezent,turistii sunt intampinati de acelasi peisaj dezolant inca de la malul Dunarii din Tulcea sau de la debarcaderele situate in localitatile riverane bratului Sfantu Gheorghe. Gunoaiele plutesc pretutindeni pe malul Dunarii, pe canale, pe lacuri si in balti, pe grinduri, dar si in toate zonele lacustre si verzi din preajma satelor. Despre deseurile ce au pus stapanire pe Delta Dunarii autoritatile vorbesc foarte mult, dar nu fac nimic pentru a le elimina.
In Rezervatie se produc in fiecare an peste 1.000 de tone de gunoi menajer ce este imprastiat pretutindeni pentru ca nu exista infrastructura de colectare, arata un studiu recent realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii. Sulina este singura localitate din Rezervatie ce are serviciu de salubritate.