Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), Marea Debarasare, initiata de Ministerul Mediului cu spijinul organizatiilor colective ECOTIC, Environ, Recolamp si cu autoritatile locale a reinceput sambata si s-a desfasurat in orasele cu peste 20.000 de locuitori.
Cetatenii au scos in fata locuintei sau in locurile anuntate de primarii aparate de uz casnic, echipamente informatice si de comunicatii, aparatura uzata sau defecta de iluminat, de unde au fost preluate si transportate spre punctele de colectare.
Toate cantitatile de DEEE-uri colectate in cadrul campaniei Marea debarasare sunt preluate de asociatiile producatorilor de echipamente electrice si electronice, care asigura si supervizeaza procesul de preluare, transport, dezmembrare, tratare si reciclare, astfel incat, in final, DEEE-urile sa devina inofensive. Procesul de reciclare consta in dezmembrarea manuala sau automatizata a DEEE-urilor, in sortarea si tratarea acestora si, in final, in reintroducerea in circuitul de fabricatie a materiilor prime.
Campania Marea Debarasare are ca rol principal educarea si motivarea cetatenilor, pentru a institui o anumita rutina pentru o activitate civilizata. Aceasta reprezinta o initiativa strategica pentru a raspunde cerintelor directivelor europene dar, financiar, are suportul organizatiilor colective ale producatorilor de echipamente electrice si electronice si sprijinul autoritatiilor locale.
Organizatorii pun la dispozitie si un numar TelVerde gratuit – 0800.888.666, ce poate fi apelat de cetateni pentru a solicita informatii suplimentare legate de campanie.
Foto: mmediu.ro