Ovidiu Daescu, noul comisar general al Garzii Nationale de Mediu

Primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, a semnat astazi numirea lui Ovidiu Constantin Daescu, in functia de comisar general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), cu rang de secretar de stat, in locul lui Silvian Ionescu care a demisionat din aceasta functie.

Ovidiu Constantin Daescu detine din 2009 functia de director coordonator al Agentiei de Protectie a Mediului Bihor si este de formatie inginer in profilul electromecanic.

„Masurile pe care le voi lua, in calitatate de comisar general al Garzii Nationale de Mediu, se vor incadra, cu strictete, in litera si spiritul legii. Insa, pana nu voi ajunge in sediul GNM, nu ma pot pronunta concret asupra actiunilor pe care urmeaza sa le intreprind. Repet insa, respectarea legislatiei in vigoare, mai ales ca este vorba despre protejarea mediului, este prioritara pentru mine”, a declarat in exclusivitate, pentru Green Report, Ovidiu Daescu.

In afara de aceasta numire, Victor Ponta l-a desemnat pe Claudiu Preoteasa, vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Administrației Fondului pentru Mediu, iar pe Horia Ion Irimia, vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, la Agenția Naționala pentru Protecția Mediului

Constantin Emil Mot, fost director la Directia de Asistenta Sociala Olt si Garda de Mediu Olt, este numit, de asemenea, secretar de stat la Ministerul Mediului si Padurilor.

 Garda Nationala de Mediu a fost condusa de Silvian Ionescu din ianuarie 2009. Silvian Ionescu a mai ocupat aceasta functie din aprilie 2005 pana in aprilie 2007, cand a fost sef al Garzii de Mediu, cu rang de secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor condus de Sulfina Barbu (PDL). In prezent, Silvian Ionescu detine functia de presedinte al Organizatiei PDL, Sector Bucuresti.

Amenzile pentru Legea Picnicului, aplicate din 2013

Garda Nationala de Mediu este o agentie guvernamentala, aflata in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor. Institutia controleaza activitatile cu impact asupra mediului inconjurator si aplica sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului.

Printre misiunile comisarilor GNM se numara si supravegherea aplicarii Legii Picnicului. Insa, in acest an, potrivit fostului sef al GNM, Silvian Ionescu, nu se vor aplica amenzi pentru incalcarea Legii Picnicului. Cu toate acestea, fosta conducere a GNM a anuntat in urma cu catva timp, ca le ceruse deja unitatilor subordonate din teritoriu sa contacteze autoritatile locale pentru a stabili impreuna, inca din acest an, zonele traditionale pentru picnic.

Si fostul ministru al mediului si padurilor, Attila Korodi, le-a solicitat autoritatilor locale la inceputul lunii mai ca, pana pe 30 mai, sa prezinte oficial locatiile pentru activitatea de picnic.

“Am solicitat autoritatilor locale, prin intermediul prefecturilor, ca, pana pe 30 mai, sa prezinte oficial, daca au definit locatiile pentru activitatea de picnic, care sunt acele locatii si care va fi infrastructura creata, precum si planul de ecologizare pentru spatiile de picnic”, declara, in 26 aprilie a.c., Attila Korodi, fostul ministru al mediului si padurilor.

Cele mai mari amenzi prevazute de Legea picnicului se pot aplica administratorului zonei de picnic, care nu-si indeplineste atributiile, iar valoarea acestora se situeaza intre 10.000 si 50.000 de lei.

Legea Picnicului, publicata in 27 martie a.c. este un proiect initiat de Green Revolution si sustinut de Attila Korody, fost ministru al mediului, Sulfina Barbu, deputat PDL, Carmen Moldovan, deputat PSD si Adriana Saftoiu, fost deputat PNL.

Mihaela Pavnutescu

Comentariile tale pot fi postate aici

spot_img

Ultimele știri