Originea Antarcticului a fost dezvaluita

Oamenii de stiinta au folosit tehnologia radar pentru a trasa, in premiera, harta muntilor Gamburtsev, despre care se crede ca sunt originea ghetii din Antarctica, relateaza BBC.

“Acesta este cel mai mare rezervor de gheata de pe Pamant si cel mai putin inteles loc de pe planeta”, a declarat Fausto Ferraccioli de la British Antarctic Survey. El a explicat ca altitudinea si locatia muntilor ii fac ideali pentru formarea ghetii.

Studiul, publicat in revista “Nature”, dezvaluie si felul in care se comporta calota de gheata si ar putea oferi indicii importante in legatura cu felul in care va fi afectata de schimbarile climatice.

Echipa de cercetatori a monitorizat suprafata de gheata pe bucati de cate 30 de kilometri patrati, cu ajutorul echipamentelor radar atasate de vehicul. Zona studiata de ei avea, in urma cu 14 milioane de ani, un aspect asemanator cu cel al Alpilor din Europa.

Cercetatorii s-au folosit de undele radio, a caror velocitate dezvaluie grosimea ghetii. Tehnologia le-a permis sa identifice un intreg sistem de vai si munti.

Tiparele climatologice din trecut demonstreaza ca gheata Antarcticului de est s-a format in urma cu aproximativ 14 milioane de ani, ingropand lantul muntos sub un strat de gheata de 3 kilometri grosime.

“Este nevoie de o temperatura anuala medie de aproximativ 3 grade Celsius pentru ca ghetarii sa se formeze in felul in care au facut-o. Temperatura medie anuala in regiune este acum de -60 de grade. Din acest motiv credem ca muntii sunt relicvele eroziunii glaciare”, a explicat Martin Siegert de la Universitatea din Edinburgh.

El a mai adaugat ca cea mai importanta realizare a expeditiei este ca ofera detalii despre stabilitatea calotei de gheata.

Foto: BBC

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri