Desi traim intr-un oras in care aerul este de multe ori de-a dreptul irespirabil, Agentia pentru Protectia Mediului Prahova nu dispune inca de o harta a poluarii in zona, care sa impuna si masurile de corectie necesara. Si asta pentru ca, agentii economici din Ploiesti inca nu au finalizat raportarile in acest sens catre Agentie.
"In principal, trebuie sa adunam toate datele de la agentii economici, care au aceasta obligativitate. De abia dupa ce vom dispune de aceste date, situatia va fi raporta la Bucuresti, unde se va realiza dise- minarea. Sa speram ca vom putea vorbi despre o posibila harta a poluarii Ploiestiului, undeva la inceputul anului viitor", a explicat Camelia Steliean, director general al APM Prahova.
Pana la momentul in care vom avea in fapt realizata o harta a poluarii orasului, care sa indice ploiestenilor factorii de risc la care se expun in functie de zona in care locu-iesc, singurele date privind calitatea aerului, respectiv a emisiilor de noxe din atmo-sfera sunt oferite de reteau de supraveghere a APM, ce consta in zece statii de monitorizare a calitatii aerului.
O ultima analiza APM in acest sens arata ca, in afara acti-vitatii economice, circulatia rutiera este, de asemenea, un factor determinant al nivelului de poluare. Analiza indica o crestere a concentratiei medii anuale de hidrogen sulfurat in toate punctele de monitorizare. Totodata, in atmosfera, alaturi de gaze si vapori toxici se gasesc si pulberi in suspensie si sedimentabile. Studiul mai arata ca, ploiestenii prezinta si unele afectiuni respiratorii acute, pozitiv corelate cu prezenta unor substante pe-riculoase in aerul atmosferic.