Monitorul de Vrancea: Paduri lasate pe mana hotilor

Aproape 10% din padurile vrancene, in majoritate detinute de proprietari privati, nu au asigurate serviciile silvice conform Regulamentului de paza a fondului forestier. Suprafetele de padure sunt la mana hotilor de lemn deoarece statul nu ii ajuta financiar pe micii proprietari.

Inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Focsani, Gica Ticoiu, a aratat, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural de ieri, ca nu sunt asigurate servicii silvice pentru 16.559 hectare de padure din suprafata de peste 183 mii hectare din Vrancea.

Cea mai mare parte, peste 92%, din padurea nepazita este detinuta de micii proprietari privati, a explicat reprezentantul ITRSV. „O alta problema des intalnita este notificarea ITRSV cu 60 de zile inainte de instrainarea suprafetelor de padure“, a afirmat Gica Ticoiu.

Autoritatile silvice nu au mentionat insa ca aceasta problema este veche de cativa ani, dupa ce fostul guvern al Aliantei DA a eliminat prevederea prin care silvicultorii de la Romsilva asigurau paza gratuita pentru suprafetele mici de padure. Banii pentru aceste servicii se asigurau de la bugetul de stat.

Ulterior, prevederea a fost introdusa in Codul Silvic din 2008. Acesta prevedea, la art. 97, ca administrarea padurilor particulare pana in 30 hectare se asigura integral de la bugetul de stat. Metodologia de accesare a fondurilor, ocoalele private responsabile, urmau sa fie stabilite in perioada urmatoare. Insa nici pana acum nu au fost acordate fonduri pentru paza acestor suprafete de padure, motivul invocat fiind intotdeauna lipsa banilor.

Expropriere pentru infiintarea perdelelor forestiere

Adjunctul ITRSV a cerut, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, aplicarea masurii de expropriere pentru proprietarii terenurilor care nu permit infiintarea perdelelor forestiere de protectie a infrastructurii rutiere.

La nivelul judetului au fost infiintate, in perioada 1989-1997, 185 hectare cu perdele forestiere de protectie. De asemenea, mai sunt realizate studii de fe-zabilitate si proiecte pentru inca 50 hectare de perdele forestiere de-a lungul DN2-E85 si a cailor ferate.

„Ne-am impotmolit in aceasta actiune pentru ca cetatenii pe ale caror terenuri trebuiau sa fie infiintate perdele forestiere nu si-au dat acordul. Este necesar, cu sprijinul primariilor, sa fie obtinut acordul proprietarilor si, daca nu este posibil, sa se faca demersuri pentru exproprierea lor pentru cazuri de utilitate publica“, a afirmat Gica Ticoiu.

Obstile vrancene detin cea mai mare suprafata de padure din Vrancea, peste 67 mii hectare. Statul mai detine in judet o suprafata de peste 62 mii hectare de padure. Micii proprietari detin, in total, peste 37 mii hectare de padure in timp ce societatile comerciale detin o suprafata putin mai mare de 12 mii hectare. Suprafete mici de padure mai detin unitatile de cult, scolile si primariile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri