Monitorul de Vrancea: ITRSV nu are benzina pentru controalele din paduri

Hotii de lemne pot taia linistiti din padurile vrancene pentru ca inspectorii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Focsani nu au bani pentru combustibilul masinilor cu care merg in control.

Restructurarile, reorganizarile si reducerile bugetare aplicate de guvernantii pedelisti au redus cota de carburant alocata masinilor. Pana cel tarziu pe data de 15 a fiecarei luni se termina cota de carburant iar inspectorii ITRSV trebuie sa apeleze la diverse solutii de compromis pentru a ajunge in cele sase judete de care raspund.

Oficialii ITRSV au aratat ca pentru fiecare masina este alocata, lunar, o cota de 40 litri combustibil. Institutia are 14 autotu-risme functionale si inca un vehicul in reparatie. Purtatorul de cuvant al ITRSV, Florin Murgu, a explicat ca pentru a face economie la carburant, inspectorii se grupeaza si merg in controale cu o singura masina care ii lasa la ocoalele silvice sau padurile verificate.

„Daca este o masina care merge, de exemplu, la Ocolul Silvic Dumitresti atunci se grupeaza mai multi inspectori care trebuie sa faca verificari in localitatile din zona. Se merge pe jos, se apeleaza la sprijinul celor de la ocoale, la ocazie“, a explicat purtatorul de cuvant al ITRSV.

Restrictiile sunt impuse de guvernanti intr-un context in care aproape 10% din padurile vrancene, in majoritate detinute de proprietari privati, nu au asigurate serviciile silvice si, practic, sunt la mana hotilor de lemn.

Conform unei situatii a ITRSV, nu sunt asi-gurate servicii silvice pentru 16.559 hectare de padure din suprafata de peste 183 mii hectare din Vrancea. Cea mai mare parte, peste 92%, din padurea nepazita este detinuta de micii proprietari privati.

Paza suprafetelor de padure care sunt mai mici de 30 hectare ar fi trebuit asigurata gratuit de catre silvicultorii de la Romsilva. Banii pentru aceste servicii se asigurau de la bugetul de stat. Codul Silvic din 2008 prevedea, la art. 97, ca administrarea padurilor particulare pana in 30 hectare se asigura integral de la bugetul de stat.

Metodologia de accesare a fondurilor, ocoalele private responsabile, urmau sa fie stabilite in perioada urmatoare. Nici pana acum nu au fost acordate fonduri pentru paza acestor suprafete de padure, motivul invocat fiind intotdeauna lipsa banilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri