Reprezentantii guvernului de la Budapesta au confirmat pentru Ministerul roman al Mediului ca, in urma dezastrului ecologic din Ungaria, nu exista la aceasta ora pericol de poluare pe Dunare in dreptul teritoriul Romaniei, se arata intr-un comunicat transmis in urma cu putin timp de Ministerul Mediului.
Potrivit estimarilor specialistilor din Ungaria, in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti pe teritoriul Romaniei.
Ultima actualizare a informatiilor primite din Ungaria arata ca spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 metri cubi de deseuri cu un Ph de 12-13 in paraul Torna, afluent al raului Marcal, din Vestul Ungariei.
Ministerul Mediului si reprezentantii Agentiei Nationale „Apele Romane” au anuntat totusi ca monitorizeaza permanent calitatea apelor.
„Echipele ANAR Jiu si Banat sunt pregatite sa monitorizeze aceasta situatie, urmand ca, in functie de informatiile pe care le vom primi de la partea ungara, sa intervenim. Insa credem ca nu va fi cazul. Deocamdata, poluarea este prezenta doar in acel parau si inca nu a ajuns in Dunare, mai exact in amonte de Budapesta”, a declarat pentru „Green Report” Anamaria Tanase, reprezentant ANAR.
Alerta si in Bulgaria
La randul lor, autoritatile de la Sofia au intrat in alerta, monitorizand permanent situatia.
Potrivit Agentiei bulgare pentru Explorarea Dunarii, citata de Focus News, reziduurile chimice ar putea ajunge in partea bulgara a fluviului cel mai devreme in sapte zile.
Aceeasi agentie arata ca poluarea va fi insa foarte redusa dupa ce reziduurile vor trece prin hidrocentrala Portile de Fier, situata cu zece kilometri inainte de teritoriul Bulgariei.
Sorina Covrig